Din această emisiune veți afla informații despre cartea Superpolitik. Superpolitica: triumf si eșec strategic. Conducători, mari ambiții de putere si logica legitimității în ordinea statelor și relațiile internaționale, Editura RAO, 2024, de George Cristian Maior.

„În Superpolitik, George Maior analizează mari momente și mari personalități istorice, dar evaluează foarte concentrat și cicluri de putere pe care le sintetizează din perspectiva conceptelor strategie și legitimitate.

Dacă numim generic strategia ca fiind pricepere politică, iar legitimitatea ca pe însăși recunoașterea de drept a autorității, descoperim că lucrarea este despre efectele interacțiunii lor. Acestea se răsfrâng milenar asupra ordinii statelor și în relațiile internaționale, creând evenimentul istoric.

Autorul aprofundează și consecințele directe și indirecte ale excesului de putere și își demonstrează, atât cât este nevoie, anticonformismul, pentru a genera elemente teoretice originale. Această apariție se produce, la rândul ei, printr-un act de superpolitik ce poate genera o dezechilibrare în rândul unor concepte neadaptate noilor realități ale timpului istoric în care ne aflăm și pe care George Maior îl vede ca pe unul de tranziție, cu redistribuiri masive de putere în sistemul internațional și reinterpretări ale unor concepte de legitimitate.

Superpolitik – cartea înglobează decupaje istorice care și-au lăsat decisiv amprenta în ordinea statelor și în relațiile dintre ele, fiind prototipul unui efort de documentare absolut remarcabil.

Prin superpolitik – conceptul, Maior vrea să demonstreze „valoarea și eficiența politicii în momentele și contextele cele mai dificile și critice pentru un stat“.

Este vorba despre o necesară dezechilibrare a raportului dintre legitimitate și acțiunea strategică, cu un scop pozitiv.

O astfel de carte nu s-ar fi putut scrie doar prin însușirea unor lecturi temeinice sau numai a unor experiențe. Tolstoi, unul dintre scriitorii amintiți pentru modul în care descrie în Război și pace conflictul militar dintre Napoleon și Alexandru, sublinia în finalul aceluiași roman cât de importantă este arta îmbinării ideilor. Găsim la autor atât capacitatea intelectuală, cât și tenacitatea de a-și asuma un astfel de rol, care să deschidă, mai întâi din punct de vedere teoretic, modificarea albiei râului pe un curs mai favorabil istoric.” (extras din România literară, nr.36/ 2024)

Despre realizatorii emisiunii Cultura pentru toți:

Daniel Cristea-Enache este unul dintre cei mai importanți critici literari. S-a afirmat de foarte tânăr, fiind autorul a peste 1000 de cronici, primind nenumărate premii și distincții literare pentru cărțile sale și fiind inclus în Istoria critică a literaturii române. Editia a II-a, revăzuta si adăugita, a lui Nicolae Manolescu.
Doctor în Filologie (summa cum laude), este conferențiar universitar la Facultatea de Litere, Universitatea din București.

Flaviu George Predescu este scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, colaborator DC News din anul 2015, realizator și al emisiunii De Ce Citim și autor de articole la Literatura de azi.
Vă rugăm să ne urmăriți apăsând butonul de like și să distribuiți mai departe dacă vă place emisiunea noastră. Vă mulțumim!
În mod obișnuit, Cultura pentru toți se transmite în premieră în fiecare miercuri de la ora 14, dar există și ediții speciale, difuzate în alte zile ale săptămânii. Se poate accesa:

Site: https://www.dcnews.ro/

Facebook: https://www.facebook.com/dcnews.ro/