În cea mai recentă ediție a emisiunii #Rezist, Mircea Coșea, economist și fost membru al Parlamentului European, a vorbit, printre altele, despre decizia Biroului Electoral Central (BEC) de a respinge candidatura Dianei Șoșoacă. Potrivit acestuia, totul se rezumă la „un joc politic”. 

Duminică seară, Biroul Electoral Central a decis în privința celei de-a doua cereri de înregistrare a candidaturii Dianei Șoșoacă la președinția României. Alte nouă candidaturi au fost respinse. 

Șoșoacă, scoasă din cursă de BEC: „Este un joc politic pe undeva” 

După ce Curtea Constituțională a admis, sâmbătă, cu majoritate de voturi, contestațiile depuse de două persoane și a anulat decizia Biroului Electoral Central din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii și a semnului electoral al Dianei Iovanovici-Șoșoacă la alegerile prezidențiale, aceasta și-a depus din nou candidatura sâmbătă seara, la ora 23:50, cu puțin înainte de termenul limită, care expira la miezul nopții. 

În ședința de duminică, Biroul Electoral Central a respins ca inadmisibilă înregistrarea candidaturii Dianei Iovanovici-Șoșoacă. 

Întrebat de Oana Stănciulescu ce părere are despre această situație fără precedent, Mircea Coșea a răspuns: 

„E greu de spus ce se întâmplă, pentru că informațiile sunt destul de puține. Sigur că e un joc politic pe undeva. Pe undeva se joacă. Deși eu nu mai sunt politician, nu mai sunt interesat de politică, nu mi se pare deloc normal ceea ce s-a întâmplat, însă. Nu sunt un partizan al doamnei Șoșoacă, nici într-un fel, ba din contră, sunt un critic al activității domniei sale și a poziției pe care o are, dar mi se pare foarte suspectă această modalitate de a elimina din jocul politic un candidat care ar fi putut să aibă un loc important în distribuirea voturilor la alegeri”.  

Cine e favorizat? Este sau nu România un stat democratic? 

„Se pare că este, până la urmă, un aranjament pentru a favoriza pe altcineva. Nu mă pronunț, nu știu pe cine, se bănuiește, se tot discută. Pe site-uri apar fel de fel de păreri, dar pentru România anului 2024 mi se pare un lucru care nu ar fi trebuit să fie deloc practicat, și anume scoaterea abuzivă, zic eu, a unui candidat din jocul politic. Să lăsăm cetățenii să decidă, să aleagă pe cine vor!  

Și, dacă suntem cu adevărat democrați, să nu punem dinainte niște condiții care să priveze de o anumită voință politică o categorie a populației care, dintr-un anumit punct de vedere, este adepta poziției pe care doamna Șoșoacă o are, împreună cu partidul domniei sale.  

Deci, mi se pare curios, nu mi se pare deloc normal. Începem campania electorală cu un pas greșit! Sau, cel puțin, asta este părerea mea”, a mai spus economistul la DC News TV.