Într-un interviu acordat la DC News TV, Răzvan Ioan Dincă, președintele director general al Societății Române de Radiodifuziune (SRR), a discutat despre rolul muzicii în grila de programe a posturilor Radio România și a abordat subiectul manelelor, adesea controversat în peisajul cultural românesc.
Misiunea Radio România și diversitatea muzicală
Dincă a vorbit despre varietatea posturilor din rețeaua SRR, fiecare având o direcție specifică în funcție de publicul căruia i se adresează.
„Pe de o parte aș vorbi despre Radio România Muzical, care este un fel de bijuterie a României. Furnizează muzică clasică, acum avem frecvență și la Iași, deci ne adresăm unui public variat.
Radio România Cultural are un mix, acolo este un mix extraordinar de bine de către cei care lucrează acolo. Este o adevărată bucurie să asculți muzică adresată anumitor ore, anumitor perioade din zi sau din an. Este foarte bine gândită, sociologic gândită.
Radio România Actualități este un post mai generalist unde putem găsi și muzică populară, interbelică, folk, contemporană. Deocamdată nu am auzit vreodată să existe manele”, a transmis acesta.
Manelele în context cultural
Dincă a abordat direct subiectul manelelor, susținând că acest gen muzical, deși controversat, are o legătură cu cultura română și nu ar trebui ignorat sau „aruncat la coșul istoriei muzicale”:
„Am un pic de pregătire muzicală și nu consider că manelele sunt ceva ce trebuie aruncat la coșul istoriei muzicale pentru că reprezintă un mix oriental, uneori în legătură cu cultura română, destul de relevant. Nu aș fi foarte sigur că o emisiune despre subiectul manele și despre rolul acestora în societate, ilustrat ca atare, gândit într-un mod așa cum trebuie ar fi de rău augur.
Este foarte ușor să asociezi maneaua cu manelismul, iar la Radio România noi punem teme pe masă, le discutăm, le facem transparent, chiar dacă cineva o să spună «Aoleu, la Radio România s-au ascultat manele»”.
Misiunea publică a SRR
Dincă a reiterat că Radio România, ca instituție publică, are o misiune culturală profundă, definită de Constituție, care implică promovarea unor valori culturale în sens larg, nu doar artistic.
„Noi trebuie să urmărim o misiune publică definită în Constituție. Acolo sunt niște valori pe care le punem în practic. Radio România este o instituție profund culturală. Nu înseamnă că furnizează doar conținut cultural în sensul de conținut artistic.
Cultura este tot comportamentul nostru social, iar Radio România ne expune această cultură și o face într-un ansamblu care are legătură cu misiunea publică. Dacă și maneaua face parte din cultura națională într-un mod profund, ea trebuie exprimată într-un anumit fel”, a conchis președintele SRR.