Într-o nouă ediție a emisiunii Culisele Justiției, comisarul-șef Radu Daniel, directorul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității, a discutat despre furtul de identitate, un tip de fraudă care implică furtul de bani sau obținerea altor avantaje prin a pretinde a fi altcineva. 

Folosind datele furate, infractorii deschid conturi bancare și cer credite în numele altor persoane, care riscă să ajungă chiar la executare silită. 

Furtul de identitate: cum acționează infractorii?  

Infractorii din mediul online reușesc să fure și să folosească datele personale și bancare ale oamenilor. În unele cazuri, victimele oferă involuntar aceste informații, fără să știe că vor fi utilizate în activități infracționale.  

Infractorii se dau drept reprezentanți ai băncilor sau ai unor instituții publice, iar oamenii cad în capcană, furnizând cu ușurință datele. O altă metodă des întâlnită este instalarea unor aplicații pe dispozitivele mobile, care oferă acces direct infractorilor. 

„Da, într-adevăr, aceasta este una dintre modalitățile folosite de infractorii din mediul online – furtul și folosirea neautorizată a datelor personale, respectiv a datelor bancare. În unele situații, păgubiții furnizează în mod inconștient aceste date, fără să își dea seama că acestea ar putea fi folosite ulterior și într-un scop infracțional. 

Infractorii sună părțile vătămate și pretind că sunt reprezentanți ai unor instituții bancare, că efectuează diferite sondaje, că reprezintă uneori chiar diferite instituții ale statului, iar unele persoane furnizează cu lejeritate aceste date, care ulterior sunt folosite în scop infracțional. Acesta ar fi un palier. 

Un alt palier ar fi acela când datele personale sunt furate, sustrase de către infractori, și, aici, cea mai utilizată metodă o reprezintă instalarea unor aplicații pe dispozitivele mobile ale părților vătămate. Și aici vorbim fie de o instalare de către infractor, fie determină, solicită, influențează cumva partea vătămată să își instaleze singură acele aplicații și să permită practic, ulterior, accesul infractorilor la dispozitiv”, a explicat comisarul la DC News TV. 

Care sunt aplicațiile folosite de infractori? 

Comisarul Radu Daniel a explicat cum infractorii folosesc aplicații aparent legitime sau chiar dezvoltate special pentru activități ilegale, pentru a obține acces la dispozitivele victimelor. Aceste aplicații, disponibile pe platforme precum App Store și Google Store, pot fi manipulate de infractori pentru a le servi interesele.  

Odată instalată o astfel de aplicație, persoana necunoscută care a furnizat-o poate prelua controlul complet asupra dispozitivului, având acces la fotografii, mesaje și, cel mai grav, la aplicațiile bancare și alte date personale. 

„Sunt aplicații informatice care sunt disponibile pe toate platformele, fie că vorbim de App Store sau Google Store, sunt aplicații oficiale, inițial folosite în scopuri corecte, și cărora infractorii le găsesc ulterior alte întrebuințări. Sau vorbim despre aplicații din start create pentru a fi folosite la săvârșirea de infracțiuni, și acestea sunt cumva sugerate, furnizate direct sau indirect de către infractori părților vătămate pentru a fi instalate pe dispozitive. 

Vorbeam mai devreme despre aplicații bancare existente pe telefon. În momentul în care îți instalezi pe telefon o aplicație furnizată de o persoană necunoscută, care și-a arogat o anumită calitate, mai mult sau mai puțin oficială, practic, în acel moment îi permiți respectivului să dețină controlul total asupra dispozitivului tău. Și, acolo, putem presupune că ai de la fotografii și mesaje până la aplicații bancare și alte date personale”, a precizat Radu Daniel. 

Cum folosesc infractorii datele personale furate? 

Întrebat despre cum folosesc infractorii datele furate – dacă le utilizează pentru a face credite bancare sau pentru a cumpăra diverse bunuri – comisarul a răspuns: 

„Sunt situații din toată sfera infracțională, de aceea subliniez și insist pe acest aspect, și anume de a fi extraordinar de prudenți cui le împărtășim și, mai ales, cum. (…) De cele mai multe ori, dacă nu în totalitate, ei (infractorii – n.r.) nu pot instala pe telefonul tău aplicații fără ca tu să permiți acest lucru. Cumva, te fac să crezi că îți trebuie acea aplicație pentru a face o investiție, de exemplu. Tu instalezi acea aplicație aparent pentru un scop, dar, de fapt, ea este folosită la cu totul altceva”, a explicat Radu.