Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a fost invitată la interviurile DC News, unde a vorbit despre inundațiile din județele Galați și Vaslui, dar și despre Codul roșu de ploi adus de ciclonul Ashley. În județul Galați, autorităţile locale au început pregătirile pentru viitura care ar putea apărea la finalul acestei săptămâni.  

Mii de saci cu nisip sunt pregătiți pentru a fi transformați în diguri în orașele de pe malul Dunării. La sfârșitul săptămânii, debitul fluviului se va tripla, iar un ciclon va aduce ploi de Cod roşu. 

Inundațiile recente din România, mult mai intense decât cele din trecut

Climatologii observă o creștere a intensității precipitațiilor pe intervale scurte și localizate, un aspect cu atât mai îngrijorător cu cât este foarte greu de anticipat. Potrivit specialistei, inundațiile recente sunt deopotrivă un semnal al schimbărilor climatice.  

„Au mai fost inundații, au mai fost ploi, dar nu la intensitatea celor pe care le vedem acum. Lucrurile se văd obiectiv în arhivele noastre climatice, unde observăm că a crescut intensitatea precipitațiilor pe intervale scurte și localizate, iar asta e o veste destul de proastă – aceste intervale scurte pe care le avem în vedere sunt foarte dificil de anticipat. Avem de-a face cu procese foarte complexe. (…)  

România are o diversitate de factori locali, nu e o problemă simplă să poți să faci estimări. E mult mai simplu pentru Olanda, de exemplu, acolo unde ai un teren plat lângă un ocean foarte mare. 

Sunt și limite de incertitudine în estimările prognostice, pe toate duratele, de care trebuie să fim conștienți. Așa că, aș spune că răspunsul la întrebarea dacă și când se va da codul roșu acum, astăzi, nu este științific posibil. Trebuie să mai așteptăm – măcar mâine, poimâine, pentru a avea elemente în plus. Dar și atunci încă subzistă un nivel de incertitudine ”, a spus climatologul, joi, la DC News TV.  

Viitura de pe Dunăre și ciclonul Ashley vor lovi România în același timp 

Întrebată despre momentul în care vor începe ploile și posibilitatea ca acestea să se suprapună cu viitura venită dinspre Ungaria în râurile interioare și pe Dunăre, specialista ANM a răspuns: 

„Ploi foarte izolate se pot produce și zilele acestea, dar problemele or să înceapă de duminică seară și la începutul săptămânii viitoare, atunci când se vor acutiza foarte mult. Deci cam acela este momentul în care ar trebui să fim foarte atenți. Evident că, cu cât ne apropiem de ele, detaliile vor deveni mai clare.  

E posibil să existe acele coduri roșii, coduri portocalii, așa cum arată situația acum, dar, cum spuneam, e destul de devreme să dai aceste coduri acum, coduri care, de obicei, au și ele prin procedură o perioadă de anticipație”. 

„Vom depăși vârful viiturii pe Dunăre până să vină această nouă cantitate de precipitații?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu. 

„Nu, nu. Din păcate, din câte am înțeles de la colegii hidrologi, viitura va atinge zona României la Baziaș pe 1 octombrie, marți. Aici e o altă problemă interesantă: viitura asta are un timp de propagare pe cursul Dunării din zona României, câteva zile, până la șapte zile. Ori acest episod va fi prins în această perioadă de viitură care va traversa România și va modifica, evident, estimările. Deja cred că le-au modificat colegii noștri hidrologi”, a spus Bojariu.