Dumitru Nancu, directorul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a prezentat în cadrul emisiunii DC News TV noile măsuri care vizează sprijinirea fermierilor și IMM-urilor din agricultură, printr-un mecanism de garantare a creditelor de până la 100%.

Acesta a explicat că vor fi incluse în program întreprinderile mici și mijlocii, cooperativele, întreprinderile individuale și PFA-urile, urmărindu-se garantarea creditelor la un nivel de 80% din partea Comisiei Europene, iar diferența de 20% să fie acoperită de FNGCIMM, fără a implica bugetul de stat:

„În primul rând noi vrem să mergem pe tot ce înseamnă categorii de fermieri, inclusiv IMM-urile, întreprinderi mici cu capitalizare medie de piață, cooperativele, întreprinderile individuale, PFA-urile etc. Garanția pe agricultură din partea UE vrem să fie la un nivel de 80%, în timp ce diferența de 20% să fie garanția Fondului Național de Garantare, adică un nivel total de 100% pentru acel credit”.

Garanții de tipul „portofoliu plafonat” pentru bănci

Nancu a detaliat un nou mecanism numit „portofoliu plafonat”, care va aloca un plafon fiecărei bănci participante, eliminând astfel necesitatea analizelor suplimentare din partea Fondului. El a dat ca exemplu credite de până la 1 milion de euro, pe o perioadă de 7 ani, garantate integral: „80% de Comisia Europeană și 20% de Fondul Național de Garantare, din fonduri proprii.”

Acest produs va fi acordat direct de bănci, iar acestea vor acționa în numele și contul FNGCIMM, odată ce își aprobă creditul.

Se urmărește posibilitatea refinanțării unor credite

Un alt avantaj adus de acest mecanism este reducerea costurilor pentru întreprinzători. Nancu a explicat că acele costuri, anterior suportate de fermieri și IMM-uri, vor fi transferate Comisiei Europene, care va percepe un comision de administrare între 0,75% și 1% din totalul portofoliului.

De asemenea, Nancu a subliniat că una dintre condițiile negociate cu Comisia Europeană a fost posibilitatea refinanțării creditelor acordate în perioada pandemiei de Covid-19 și în contextul războiului din Ucraina, oferind astfel întreprinderilor un ajutor suplimentar pentru stabilizarea activității financiare.