Într-un interviu pentru DC News, Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a vorbit despre programul Casa Verde Fotovoltaice și a explicat cine sunt beneficiarii. El a subliniat că programul asigură un minim de finanțare pentru instalarea panourilor fotovoltaice, suficient pentru o casă de dimensiuni mici sau medii. 

Cui se adresează programul Casa Verde Fotovoltaice?

Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a explicat în cadrul unui interviu pentru DC News cum programul Casa Verde Fotovoltaice oferă sprijin financiar pentru cei care doresc să treacă la energie verde.  

El a subliniat că finanțarea minimă acoperă necesarul pentru locuințe de dimensiuni mici sau medii, cu o putere instalată de 3 kW și o capacitate de stocare de 5 kW, suficientă pentru a reduce costurile energetice cu până la 90%. Locuințele mai mari, de peste 90-100 m², necesită o capacitate energetică mai mare pentru a deveni complet independente, a mai spus Neculaescu. 

„Noi asigurăm un minim de finanțare, pentru că primesc destul de des această întrebare. Asigurăm un minim de finanțare pentru o casă normală, mică. Acești 3 kW, puterea instalată a panourilor, și 5 kW, capacitatea de stocare a bateriei, sunt suficienți pentru o casă medie spre mică.  

Acum, dacă cineva are o locuință de peste 90-100 m², va avea nevoie de 4-5 kW ca să devină independent energetic. Cu cei 3 kW probabil își va acoperi undeva la 90% din costul facturii.  

Noi asigurăm un minim de finanțare și creăm posibilitatea, și în același timp oportunitatea, oamenilor să treacă către energie verde, astfel încât, ușor-ușor, în timp, să devină chiar independenți energetic, să nu mai trebuiască să plătească factură la energie”, a spus Laurențiu Neculaescu la DC News.

Programul va continua și anul viitor

„Acum, cu 6 kW putere instalată se poate susține o casă mare, cu tot ce trebuie. Programul nu se adresează neapărat celor cu piscine în casă. (…) Domnule Chiriac, vă spun sincer că mă interesează să văd că oamenii au o factură cât mai mică la energie. Chiar am avut pe cineva care a venit să-mi spună: «Domnule, vă mulțumesc! Mi-a venit curentul 17 lei». 

Acest program va continua și anul următor (când, din primăvară, se ridică plafonarea la energie – n.r.). Eu, unul, îmi doresc ca, până nu acoperim măcar 50% din locuințele din România, să nu se oprească acest program. Cu programul de anul acesta, sărim de 200.000 de familii care deja au primit finanțare și au panouri fotovoltaice”, a mai spus președintele Administrației Fondului pentru Mediu.