Într-o nouă ediție a emisiunii „Miercurea Neagră”, analistul politic Bogdan Chirieac, jurnalista Diana Tache și Mugur Ciuvică, președintele Grupului de Investigații Politice (GIP), au discutat despre viitorul politic al lui Klaus Iohannis, în contextul în care Partidul Social Democrat (PSD) nu susține legea care i-ar permite actualului șef de stat să candideze pentru Senat.  

Candidatura lui Iohannis la Senat, „absolut penibilă” 

În cadrul discuției, Mugur Ciuvică a observat că „aroganța” președintelui a fost evidentă de-a lungul mandatelor sale, însă acum pare că a ajuns într-un moment de impas, iar lucrurile nu-i mai ies așa cum și-ar dori. 

„În afară de faptul că Iohannis e absolut penibil cu candidatura, dar așa e el dintotdeauna. Tot timpul a fost așa, arogant… mega arogant. Așa era și în 2014, când l-au votat pentru prima dată românii. Exagerat de arogant a fost și în 2019, când iarăși l-au supra-votat românii.  

Acum s-au prins și mulți români, care probabil au trăit în altă lume, că Iohannis e arogant. Da, arogant a fost toată viața lui. Din câte îl știu eu din viața politică, arogant a fost, arogant rămâne. Care-i problema? Că i s-a cam terminat firul lui Iohannis? Se pare că da. (…) Încearcă să-și aranjeze niște aberații și încep să nu-i mai iasă”, a spus președintele GIP la DC News TV. 

Ciolacu, singurul om politic care i-a spus „NU” lui Iohannis în ultimii 10 ani 

Jurnalista Diana Tache a evidențiat lipsa de empatie a lui Iohannis față de românii care l-au votat, amintind de evenimente tragice, precum incendiul de la Colectiv. Ea a remarcat, de asemenea, că răspunsul ferm al lui Marcel Ciolacu, care i-a spus „nu” președintelui, a avut un efect pozitiv asupra creșterii PSD în sondaje. 

„Eu mă mir că nu au solicitat schimbarea legii peste o lună, pentru că misecuvinismul ăsta cu care se manifestă permanent este o chestie pe care o vedem în fiecare zi. Pe mine altceva mă înspăimântă. Mă înspăimântă lipsa asta de empatie, care, și asta, nu este ceva nou. Mandatele lui au fost «completate» de tot soiul de drame: a avut Colectiv, a avut inundații, a avut viituri, a avut spitale arse… Nu l-am văzut niciodată în față.  

Acum a culminat toată lipsa asta de empatie. Practic, oamenii lui, oamenii care l-au adus în poziția în care este astăzi – pentru că eu în continuare cred că povestea asta putea să-i afecteze până luni pe toți, Coaliția Stabilității, dar de luni, când Ciolacu a fost primul cetățean român, om politic, care i-a spus nu lui Klaus Iohannis în ultimii zece ani, ferm, din momentul ăla, cei care vor plăti vor fi peneliștii”, a intervenit jurnalista.  

Ce se va întâmpla mai departe cu PNL? 

„Dar, dacă PNL-ul se duce în cap, nici PSD-ul, care poate să câștige și va câștiga alegerile, nu este sigur. Depinde și cu ce scor – aici e discuția. Cred eu astăzi că scorul PSD-ului și al lui Ciolacu a crescut, de luni până azi, miercuri, cu cel puțin 5 procente, doar pentru că i-au spus nu. Ce fac ei cu stabilitatea după 8 decembrie încolo? Cu cine fac ei stabilitate dacă PNL-ul se duce în 15%?”, a continuat Tache. 

„Dacă PNL-ul ia 13%, cu UDMR-ul și minoritățile face o majoritate”, a punctat Chirieac.  

„Nu este atât de solidă, ca majoritatea de care este nevoie pentru a asigura stabilitatea pe 10 ani. Acum un an, ne anunțau cu 5 ani Nicu, 5 ani Marcel. Atunci erau aroganți toți. Astăzi, Ciolacu a înțeles că treaba asta cu aroganța nu ține, își joacă o șansă istorică, din punctul meu de vedere, și, dacă își va menține atitudinea pe culoarul pe care a intrat, cred că poate să fie (președinte – n.r.). Oricum, de luni este luat în calcul serios. Știți că discutam săptămânile trecute că are o singură posibilitate să câștige – să intre cu Simion în turul doi. Cred că astăzi are mult mai multe șanse decât avea până duminică seară”, a spus Diana Tache.