În cea mai recentă ediție a emisiunii „Totul despre bani”, analistul economic Adrian Negrescu a discutat despre sectoarele cele mai afectate în cazul unei viitoare crize economice, subliniind că imobiliarele și IT-ul se confruntă deja cu dificultăți majore, iar semnele unei recesiuni devin din ce în ce mai evidente. 

Peste 60% dintre dezvoltatorii imobiliari, în risc de insolvență

Adrian Negrescu a atras atenția asupra problemelor din sectorul imobiliar, unde prețurile ridicate și dificultatea de a obține credite îi împiedică pe mulți să își cumpere o locuință. Această situație nu afectează doar piața imobiliară, ci și alte domenii, de la construcții până la serviciile conexe. 

„Cred că, în primul rând, zona de imobiliare va scădea semnificativ, scade deja de doi ani de zile încoace. Anul trecut făceam un studiu în care afirmam că peste 60% dintre dezvoltatorii imobiliari se află în risc de insolvență în momentul de față, iar situația lor s-a accentuat pe fondul scăderii puterii de cumpărare.  

Oamenii nu-și mai permit să-și cumpere o casă din prisma prețurilor foarte mari din zona imobiliarelor și accesului limitat la creditare.  

Deci, imobiliarele s-ar afla pe primul loc, și asta va genera multiple efecte în economie, pentru că imobiliarele înseamnă construcții, construcții înseamnă industriile asociate, de la industria mobilei, la industria de larg consum, la tot ceea ce înseamnă servicii; sunt foarte multe legături directe și indirecte în economie asociate industriei construcțiilor”, a explicat Adiran Negrescu la DC News TV. 

Producția industrială în cădere liberă

Negrescu a subliniat că producția industrială scade deja de 7-8 luni și ritmul se înrăutățește, ceea ce arată clar că economia românească nu mai este la fel de competitivă. 

„Apoi, este producția industrială care a scăzut și scade de 7 chiar de 8 luni încoace, într-un ritm din ce în ce mai accentuat și asta arată că competitivitatea economiei românești este una în scădere”, a spus analistul. 

Sectorul IT nu mai susține economia: contribuția scade la zero

Creșterea taxelor și eliminarea facilităților fiscale i-au determinat atât pe profesioniștii din IT să își mute activitatea în alte țări sau să găsească modalități de a reduce taxele. Din păcate, aceste măsuri au redus contribuția sectorului IT la PIB la zero, cu posibilitatea ca aceasta să scadă și mai mult în viitor. 

„Nu mai vorbesc despre IT, IT NS, care altă dată asigura 2-3% din produsul intern brut (PIB). Dacă ne uităm la datele din primul semestru, vedem că contribuția IT-ului în creșterea economică este zero în momentul de față și s-ar putea să se ducă spre minus în perioada următoare, în condițiile în care noi am crescut taxele, le-am luat facilitățile și, practic, îi determinăm pe cei mai mulți din sectorul acesta extrem de important din perspectiva dezvoltării economice în viitor să-și găsească metode de optimizare fiscală, pentru că la asta asistăm.  

Mulți și-au externalizat businessurile spre alte țări mai profitabile din punct de vedere financiar sau, pur și simplu, au ales să lucreze la negru, să găsească modalități prin care să-și acopere cheltuielile în așa fel încât să nu plătească mai multe taxe statului. Asta se întâmplă când crești taxele. Din păcate, spre asta ne îndreptăm. Creșterea aceasta a taxelor pentru a treia oară în doi ani de zile a dus, din păcate, economia înspre un risc de recesiune tehnică, pe care tot îl evităm la mustață de la un trimestru la altul”, a conchis analistul economic.