Într-un interviu pentru DC News, Alice Barbu, medic specialist obstetrică-ginecologie la SANADOR, a vorbit despre fertilitate și despre importanța vârstei în planificarea unei sarcini. Medicul a subliniat că, deși femeile își pot conserva ovocitele, nu este recomandat să aștepte până după 35-40 de ani pentru a avea copii. 

Sarcina și fertilitatea după vârsta de 35 de ani: ce trebuie să știi dacă vrei copii mai târziu 

Medicul Alice Barbu a explicat că tot mai multe femei, inclusiv în România, aleg să-și conserve ovocitele pentru a deveni mame mai târziu, când cariera și viața lor sunt mult mai stabile.  

Ea a subliniat că această procedură, care presupune crioprezervarea ovocitelor printr-un protocol similar cu cel utilizat la fertilizarea in vitro, este utilă, dar nu este echivalentă cu „conservarea fertilității”. Factori precum sănătatea uterului și echilibrul hormonal joacă un rol important, fapt pentru care dr. Alice Barbu sfătuiește femeile să nu amâne prea mult momentul în care plănuiesc o sarcină. 

„Se constată că există acest ovar micropolichistic, că se va epuiza mai repede rezerva de ovocite și ar fi bine să dobândească sarcina la o vârstă mai fragedă, dar, uite, e cariera, sunt alte probleme de viață și poate se gândesc (femeile – n.r.) să-și conserve ovocitele pentru după 40 de ani, când s-au pus la punct toate: casă, serviciu etc.”, a punctat jurnalistul Val Vâlcu. 

„Nu se întâmplă asta doar în Occident, se întâmplă și în România. Avem chiar în centrul FIV SANATOR cazuri de ovocite crioprezervate. Le extragem și le punem la păstrare. Același protocol de stimulare ca la fertilizare in vitro. Deci forțăm ovarul să își crească toți foliculii, cum discutam mai devreme. În mod fiziologic, ovarul crește un singur folicul, din care ovulează o singură celulă, iar toți ceilalți intră în atrezie. 

Noi, prin mecanismul hormonal pe care-l inducem, forțăm ovarul să-și crească toți foliculii și recoltăm, prin puncție ovariană ghidată ecografic, celulele ou, pe care ulterior le congelăm, le crioprezervăm, până în momentul în care pacienta își dorește o sarcină. 

Dar asta nu înseamnă că ne conservăm fertilitatea. Înseamnă că ne prezervăm o parte din ovocite, din rezerva ovariană, pentru că fertilitatea e mai mult decât atât. N-aș recomanda pacientelor care își crioconservă ovocitele să aștepte mai mult de 35 sau aproape de 40 de ani, pentru că fertilitatea înseamnă și un uter funcțional, cu un endometru capabil să implanteze și să dezvolte o sarcină, cu o balanță hormonală capabilă să susțină dezvoltarea sarcinii”, a explicat medicul la DC News TV. 

Implicațiile și riscurile sarcinii la o vârstă avansată

Întrebată care sunt motivele pentru care doamnele din România apelează la crioprezervare, specialista a răspuns:  

„Majoritatea au motive legate de carieră. Dar, din păcate, timpul nu așteaptă. Nu așteaptă să avem noi acel post de conducere, nu așteaptă să ne găsim noi partenerul ideal. Trebuie să ne organizăm viața astfel încât să dăm o șansă nu doar sarcinii să se obțină, ci să fie normal dezvoltată, iar copilul să fie supus la cât mai puține riscuri, atât intrauterin, cât și în perioada neonatală sau de copilărie. Știm că o sarcină obținută la o vârstă mai avansată implică anumite riscuri. 

Să spunem 35 de ani. Deja, peste 35 de ani, uterul nu mai este atât de propice pentru o sarcină. Peste 35 de ani, majoritatea pacientelor au diverse patologii asociate. Pot să aibă patologii cardiovasculare, pot să aibă obezitate, disfuncție endometrială, care să nu lase sarcina să se implanteze. Pe parcursul sarcinii, există un risc mai mare de a dezvolta diabet gestațional, hipertensiune indusă de sarcină. Deci, odată cu vârsta, apar probleme și riscuri”.