Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București, a discutat în platoul DC News despre ce implică listarea unei companii la bursă, evidențiind cât de complexă este această decizie și cât de important este contextul economic.  

El a subliniat importanța unor condiții favorabile, cum ar fi dobânzile mai mici, pentru a atrage investitori și a asigura succesul listării. 

Listarea Hidroelectrica: Un exemplu pentru antreprenorii mari

Listarea companiei Hidroelectrica la bursă în 2023 „este un exemplu foarte bun pentru alți antreprenori care au afaceri de dimensiuni mari și care, până acum, erau reticenți cu privire la capacitatea BVB. (…) Avem o comunitate locală de investitori foarte puternică și acest lucru ar trebui să fie atractiv pentru orice antreprenor care dorește să-și listeze compania.  

Bineînțeles că nu este atât de simplu să iei o astfel de decizie, pentru că ea trebuie să înglobeze mai multe lucruri. Trebuie să aștepți condiții mai bune și dobânzi mai mici, astfel încât apetitul pentru dealul pe care îl propui să fie mai ridicat. 

Nu toate companiile și nu toate sectoarele economice beneficiază de un context precum cel de care a beneficiat Hidroelectrica cu prețul energiei… Deci, nu toate sectoarele o duc atât de bine sau au dus-o atât de bine! Și, atunci, fiecare sector are riscul lui specific, are contextul lui specific”, a spus Adrian Tănase la DC News.  

Stabilizarea dobânzilor, cheia pentru mai multe listări la bursă

Într-un context în care dobânzile sunt încă ridicate, Adrian Tănase a menționat că e nevoie ca acestea să se stabilizeze pentru a încuraja mai multe listări la bursă. Deși anul acesta au fost câteva listări și transferuri, există încă mult potențial de creștere. 

„Suntem încă într-un cadru de dobânzi ridicate. Acestea ar trebui să se normalizeze, astfel încât să începem să vedem, ca și număr cel puțin, mai multe listări și să ajungem la numerele pe care le-am văzut în 2021 și chiar să le depășim. 

Am avut anul acesta o listare pe piața reglementată și mai sunt și alte transferuri de pe piața Aero, deci nu putem spune că activitatea este una foarte, foarte redusă, însă este mult loc de îmbunătățire”, a punctat directorul BVB.  

„Lumea a început să vină către bursă”

Întrebat cum stăm din punct de vedere legislativ și dacă sunt necesare actualizări pentru a facilita accesul la bursă, Adrian Tănase a spus: 

„Noi avem demersuri. De exemplu, din ianuarie 2024 se rețin la sursă impozitele. Când investim la bursă, nu trebuie să mai facem acea Declarație Unică. Pentru câștigurile de capital, ele se rețin deja la sursă. Deci este o simplificare din punctul acesta de vedere, iar nivelul de taxare este unul foarte atractiv. Se taxează cu 3% profiturile realizate sub 1 an și 1% peste un an, dar nu se mai compensează pierderile. Nivelul este unul foarte bun și se vad deja semne că lumea a început să vină către bursă.  

Noi trebuie să ne uităm la cadrul de reglementare și să îmbunătățim ceea ce este de îmbunătățit, astfel încât să facilităm atât investiția, cât și listarea la bursă”, a punctat directorul general al Bursei de Valori București.