În cadrul unei discuții deschise moderată de Tudor-Tim Ionescu, nutriționistul și antrenorul Cătălin Croitoru a abordat o dilemă care persistă de mult timp: este sau nu micul dejun cea mai importantă masă a zilei?
Unele studii susțin că micul dejun joacă un rol important în refacerea rezervei de energie după somn, în timp ce altele arată că acesta nu este eficient în procesul de slăbire. În plus, unii specialiști, inclusiv nutriționistul Cătălin Croitoru, cred că promovarea micului dejun drept cea mai importantă masă a zilei are legătură cu stimularea vânzărilor de alimente precum fulgii și cerealele.
Este micul dejun cea mai importantă masă a zilei?
În timpul emisiunii „DC Anima”, moderatorul Tudor-Tim Ionescu a ridicat întrebarea dacă micul dejun, considerat cea mai importantă masă a zilei, este cu adevărat necesar sau doar un mit.
El a explicat că această concepție modernă a fost „impusă și programată de producătorii de cereale din SUA”, care, dorind să-și vândă produsele, au lansat o campanie „masivă și agresivă”, promovând ideea că „trebuie să-ți începi ziua cu cereale și lapte”.
Nutriționistul Cătălin Croitoru a oferit, la rândul său, următoarea explicație:
„Pentru a ne face să credem că micul dejun este important, s-au folosit de un obicei vechi. Totul a plecat de la faptul că bătrânii noștri mâncau devreme. Dar mâncau devreme dintr-un motiv.
O voi da exemplu pe bunica mea, care se trezea la 3 dimineața. Se trezea, dădea mâncare la animale, se ducea și lucra în grădină, pentru că, de la 8-9 încolo începea căldura, și atunci trebuia să termine foarte repede. La 8-9 se retrăgea în casă și gătea. Pentru ea trecuseră deja multe ore. Dar eu mă trezeam la ora 8 și mâncam ce făcea ea.
Pentru ea, care s-a trezit la ora 3, nu era de fapt micul dejun, ci prima masă, care era la jumătatea zilei, iar pentru mine era o masă care venea prea devreme, pentru că nu trecea suficient timp între trezit și masă”.
Câte ore ar trebui să faci pauză între mese?
Pauzele dintre mese joacă un rol crucial în menținerea sănătății și echilibrului organismului. Nutriționiștii subliniază importanța respectării unor intervale clare între mese pentru a permite corpului să se regenereze și să elimine toxinele acumulate.
În acest context, specialistul a explicat de ce este esențial să păstrăm o pauză de 6-8 ore între mese:
„Este esențial pentru sănătate să avem bucata aceasta de timp. Dacă vrei să fii sănătos, păstrează între mese 6-8 ore. Dacă ai intervalul acesta între mese, corpul tău are timp să se detoxifieze, să se curețe de toate lucrurile care nu sunt bune și să se regenereze”, a punctat Croitoru.