În cadrul unui interviu acordat jurnalistului Val Vâlcu de la DC News TV, Florinela Georgescu, director executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a discutat despre tendințele climatice actuale și provocările pe care le aduce seceta în România.
Meteorologul a analizat impactul precipitațiilor insuficiente și soluțiile pe termen lung pentru gestionarea resurselor de apă.
Provocările precipitațiilor reduse
Florinela Georgescu a subliniat riscurile asociate cu actualul regim de precipitații:
„Dacă la noi vom continua cu același regim de precipitații și dincolo de luna august, este foarte posibil să apară unele probleme pe parcursul toamnei. De altfel, de acum încolo statistic vorbind în lunile următoare – august, septembrie, octombrie, noiembrie – sunt luni care este de așteptat să aducă precipitații din ce în ce mai puține.”
Georgescu a menționat și impactul asupra Dunării, care influențează direct zonele de interes strategic precum centrala de la Cernavodă:
„Era foarte bine să fi plouat cât ar fi trebuit să plouă în luna iunie și prima parte a lunii iulie, chiar și în luna mai nu a plouat suficient. De multe ori când ne uităm la Dunăre, mai ales în partea dinspre vărsare, Dobrogea, zona care ne interesează, cu centrala de la Cernavodă, contează foarte mult ce se întâmplă și pe sectorul românesc de Dunăre, nu doar cum este Dunărea la intrare în țară.”
Soluțiile pe termen lung pentru gestionarea rezervei de apă
Jurnalistul Val Vâlcu a întrebat despre soluțiile posibile pentru a face față unor eventuale perioade secetoase în viitor:
„Care ar fi soluțiile pe termen lung dacă această tendință se păstrează și vor urma ani tot mai secetoși? În România nu se anunță prea multe soluții de stocare sau acumulare a apei în zona de deal și de munte.”
„Sigur că aceasta ar putea fi o soluție și specialiștii în domeniu cu siguranță o evaluează. Vedem că există această tendință de a avea episoade scurte de precipitații uneori foarte abundente, dar pe arii restrânse. Dacă facem media, există o perioadă din an cu cantități măricele de precipitații, dar care nu sunt uniform distribuite nici în spațiu, nici în timp. Atunci sigur o soluție ar putea fi găsirea unor posibilități de stocare a apei din ploaie, iar tendința generală este aceea de a avea averse în sezonul cald”, a adăugat Georgescu.