Mugur Ciuvică a transmis la DC News TV că există ipoteze cu totul nerealiste în jurul donației sistemului Patriot către Ucraina.

Invitat în emisiunea Miercurea Neagră alături de Bogdan Chirieac, Ciuvică a analizat discursul public în care se insinuează că decizia României de a dona un sistem patriot Ucrainei este una greșită, unul din argumente fiind că nici Polonia nu a făcut acest lucru.

Cum arată situația cu cifrele pe masă

„Toată lumea întreabă ce primim noi pentru că dăm Patriot-ul. Sunt multe chestii din astea care sunt ușor stupide. Se spune că suntem mai fraieri decât Polonia pentru că ei n-au dat Patriot și noi dăm. E o prostie.

Polonia nu a dat Patriot, poate vor dea și ei până la urmă, dar Polonia de când a început războiul a dat multe miliarde de euro Ucrainei, prin alt fel de armamente, nu Patriot. În schimb, noi am dat un Patriot de 700 mil. euro, față de polonezi care au dat 4 miliarde euro. Sunt în primii cinci donatori pentru Ucraina”, a transmis Mugur Ciuvică în emisiunea săptămânală de la DC News TV.

Polonezii și românii donează pentru că au un motiv întemeiat să o facă

„Astfel, este o vrăjeală că polonezii nu dau și dau românii că sunt fraieri. Nu este adevărat, au dat și polonezii foarte mult. Și au dat pentru că știau de ce dau. Dacă ucrainenii se bat cu rușii, Polonia este ferită de ruși, la fel ca în cazul României”, a adăugat Ciuvică.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) al României a decis să doneze un sistem de apărare anti-aeriană Patriot țării vecine aflate în război. Decizia a venit după o evaluare tehnică aprofundată și discuții cu aliații, în special cu Statele Unite, pentru a asigura protecția aeriană a României prin obținerea unui sistem echivalent.

Această măsură este menită să sprijine Ucraina în fața agresiunilor constante din partea Rusiei, care au afectat semnificativ securitatea regională și națională.