Prof. univ. Dumitru Borțun (SNSPA) a participat luni la emisiunea #Rezist moderată de Oana Stănciulescu la DC News TV. Subiectul discuției a fost politica, iar prof. Borțun a argumentat că nu toți politicienii mint cu rea voință în campanie electorală.

Promisiuni sincere, dar irealizabile

„Nu toți politicienii sunt niște ticăloși cinici care te mint în față ca să-ți ia votul. O mare parte dintre ei, nu am măsurat neapărat, sunt sinceri când promit. Cunosc personal astfel de oameni. Ei sunt de fapt lipsiți de informațiile necesare ca să își dea seama dacă se poate sau nu se poate face un anumit lucru. Ei cred că se poate face.

Amicul nostru comun, Rareș Bogdan, ne-a spus că dacă ajunge la putere va desființa pensiile speciale în secunda doi, până s-a ciocnit de cei care au pensiile speciale și care stau în spatele guvernanților”, a transmis Borțun.

Politicienii unși cu toate alifiile profită de cei onești

„Sunt niște dorințe pioase, foarte frumoase, dar care nu se pot realiza pentru că nu se pupă cu realitatea. În jargonul oamenilor politici, acești oameni se numesc «papagali». Sunt fraieri cu cioc, cred că vor schimba ceva, lasă-i, îi folosim. Este celebra expresie a lui Lenin despre «idioții utili». Ei se gândesc «Să-i folosim, pentru că ăștia mobilizează masele».

Există în spatele lor niște cinici ticăloși care știu foarte bine ce au de făcut. Au strategii de manipulare, de influențare ideologică și, mai nou, de contaminare mentală”, a adăugat acesta.

Ce este contaminarea mentală

Contaminarea mentală este un concept teoretizat de profesorul american Jonathan Haidt în domeniul psihologiei morale și sociale. Acest concept se referă la ideea că unele persoane sunt extrem de sensibile la „contaminarea” morală sau ideologică, în sensul că adoptă rapid și fără discernământ credințele sau perspectivele altora în jurul lor, fără a le analiza în profunzime sau a le evalua critic.

În lucrările sale, Haidt argumentează că oamenii au tendința naturală de a forma grupuri și de a se alinia cu anumite ideologii sau credințe morale. Contaminarea mentală apare atunci când indivizii sunt atât de absorbiți în identitatea grupului sau în credințele acestuia, încât devin insensibili la raționamentele contrare sau la informațiile care ar putea submina aceste credințe.

Astfel, tinerii politicieni care intră în politică tocmai pentru a schimba sistemul sunt „contaminați” și ajung să facă parte din același sistem pe care au vrut să-l schimbe, perpetuând un ciclu toxic.