În cadrul emisiunii „Părinți Prezenți” moderată de Loredana Iriciuc pe DC News TV, dr. Ioana Georgescu, medic specialist în psihiatrie pediatrică, a discutat despre semnele precoce ale sindromului Asperger la copii și momentul în care părinții pot începe să le observe.
Vârsta la care apar semnele
Dr. Ioana Georgescu a menționat că semnele sindromului Asperger devin evidente de obicei după vârsta de doi-trei ani.
„După vârsta de doi-trei ani, părintele poate să observe că al său copil are un limbaj, dar parcă vorbește niște lucruri pe care le înțelege numai el” a explicat ea.
Unul dintre primele semne pe care părinții le pot observa este limbajul particular al copilului, care poate include o ritmicitate și prozodie specifică.
Aceste caracteristici pot face ca vorbirea copilului să pară neobișnuită sau greu de înțeles pentru ceilalți.
Lipsa de reciprocitate emoțională
Un alt semn important este lipsa de reciprocitate emoțională și socială. Copiii cu sindromul Asperger pot folosi ajutorul părinților doar pentru a obține ceva, fără a împărtăși bucuria activității respective.
„Un exemplu foarte simplu ar fi acesta: copilul nu vine la tine să-ți arate o jucărie de care este foarte încântat și el vine la tine să-ți aducă jucăria pentru ca tu să i-o despachetezi ca el să se poată juca mai apoi singur” a explicat dr. Georgescu.
Izolarea socială și lipsa de inițiativă
Copiii cu sindromul Asperger tind să fie mai puțin sociabili și să evite inițiativa socială în grupurile de vârstă. Ei se pot apropia de copii mai mari sau mai mici, dar evită să interacționeze cu cei de aceeași vârstă.
„Cei care sunt mai sever afectați chiar îi resping pe ceilalți copii în momentul în care aceștia se apropie” a adăugat dr. Georgescu.
Deficitul de relaționare socială
Dacă un copil nu intră în jocuri de grup sau jocuri de rol și vine la părinți doar pentru ajutor, acest comportament poate indica un deficit de relaționare socială.
„Ei nu sunt foarte empatici. Dacă văd pe cineva că suferă, nu se duc neapărat la o persoană să-i ofere alinare” a subliniat dr. Georgescu.
Părinții trebuie să fie atenți la comportamentele sociale și emoționale ale copiilor lor și să consulte un specialist dacă observă semne de alarmă.