În cadrul emisiunii „Diaspora în Direct” pe DC News TV, moderată de Bogdan Bolojan, Mihaela Parlac, o româncă revenită în țară după 20 de ani petrecuți în Italia, a oferit o perspectivă interesantă asupra evoluției salariale în România.

Ea a discutat despre creșterile salariale și despre motivele pentru care ar putea fi mai avantajos să rămâi în România decât să emigrezi.

Creșterea salariilor în țară

„Vorbind cu diverse persoane, eu văd o schimbare, îmbunătățire și anume faptul că salariile au mai crescut” a declarat Mihaela Parlac.

Ea a observat că în Brașov, salariile pentru muncitori din fabrici se situează în jurul valorii de 1.000 de euro. „Nu spun de persoane care poate sunt la anumite nivele prin diverse corporații, acestea nu știu cât câștigă, dar vorbind cu vecini de prin cartier, cu persoane care lucrează în magazine, în construcții, în fabrici, aud destul de frecvent care merg în jur de 1.000 euro salariu” a adăugat ea.

Compararea salariilor și costurilor de trai

Mihaela Parlac a subliniat și comparat costurile de trai dintre România și Italia, argumentând că diferențele salariale nu mai justifică sacrificiul de a emigra.

„Dacă tu ai un salariu de 800-1.000 euro în România, de ce ai mai pleca în altă țară? În Italia, de exemplu, pentru 1000 și ceva de euro pe lună” a întrebat retoric ea.

Ea a explicat că prețurile în România au ajuns să fie similare cu cele din Italia, astfel încât beneficiile financiare ale emigrării sunt diminuate.

Stabilitatea oferită de locuințele proprii

Un alt aspect important menționat de Mihaela Parlac este avantajul de a avea propria locuință în România. „Mai ales dacă ai locuința ta, eu zic că totuși nu e mare diferență” a spus ea.

Proprietatea personală reduce semnificativ costurile lunare și oferă o stabilitate financiară care poate contrabalansa diferențele salariale, în comparație cu chiriile din Italia care se situează la un preț mult mai costisitor.

O decizie personală influențată de multiple factori

Concluzia trasă de Mihaela Parlac sugerează că decizia de a emigra sau de a reveni în țară este influențată de multiple factori, nu doar de salarii.

Pentru mulți români, confortul de a fi acasă și stabilitatea oferită de proprietatea personală pot depăși beneficiile financiare aparent mai mari din străinătate.

„Nu se merită sacrificiul pentru câteva sute de euro în plus, când de fapt prețurile acum sunt cam la fel în România față de Italia” a concluzionat ea.