Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit luni dimineața despre cursa pentru șefia Uniunii Salvați România (USR), după rezultatele sub așteptări obținute la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie.

Dispariția unui partid, rea pentru democrație

„Dacă noua criză de nervi a lui Clotilde Armand m-a întristat profund, candidaturile la șefia USR mă bucură. Acolo chiar sunt nume importante. Îmi pare rău că Dominic Fritz nu candidează, dar în rest Elena Lasconi sau Cristian Seidler mi se par personalități politice asumate, importante, cu capacitate de coagulare a partidului în jurul lor.

Nu dorim ca USR să dispară, ar fi rău pentru democrație. E adevărat, Clotilde Armand face tot ce e posibil ca să umple de penibil acest partid, dar o nouă conducere poate vine și cu o nouă viziune și noi realizări”, a spus analistul la Antena 3 CNN.

Rădăcina problemelor din USR

„Dacă este o strategie de partid acest scandal continuu de la Sectoarele 1 și 2 și oarecum de la Brașov, în opinia mea nu e o strategie bună. Rezultatul partidului nu se modifică substanțial orice s-ar întâmpla. Sunt mari semne de întrebare, primarii aceia nu au fost performanți, de aceea au fost schimbați, că altfel erau aleși cum au fost aleși primarii de la 3, 4 și 6 ori primarul general al Capitalei care a luat aproape 50% din primul tur.

USR a abandonat principiile sale, a început lista de europarlamentari cu două personalități care au tot fost anchetate penal. Vlad Voiculescu este în continuare anchetat penal pentru un miliard de euro risipiți. Nu știu dacă e adevărat sau nu, dar DNA, care era sfânta sfintelor, îl anchetează în legătură cu acest lucru. Să-l pui pe lista de europarlamentare a fost în cel mai bun caz nepricepere politică din partea lui Cătălin Drulă”, a conchis acesta.

Cine sunt cei zece candidați la șefia USR

Zece candidați s-au înscris în cursa pentru a conduce Uniunea Salvați România (USR):

Elena Lasconi, 52 ani;

Cristian Seidler, 43 ani;

Radu Mihai Hossu – 38 ani;

Gabriel – Mugur Dumitrescu – 54 ani;

Vasile Dinca – 51 ani;

Luiza Oancea – 33 ani;

Adrian – Ștefan Dudu, 31 ani;

Eduard Ene – 24 ani;

Doru Valentin Ilie – 25 ani;

Vasile Gabriel Filip – 46 ani.