Șefa Secției Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic SANADOR, dr. Cornelia Preda, a discutat în cadrul unui interviu cu Val Vâlcu de la DC News TV despre incidența nașterii premature, subliniind diferențele între țările dezvoltate și cele cu nivel socio-economic mai scăzut, precum și factorii istorici și medicali care influențează acest fenomen.
Țările dezvoltate au un procent mai scăzut de nașteri premature
„Incidența nașterii premature este, teoretic, mai mică procentual în țările foarte dezvoltate și mai mare în țările care nu au un nivel socio-economic dezvoltat. Totuși, compensator, în țările dezvoltate sunt sarcini extreme care se salvează.
Sunt situații în care sunt opt copii într-o burtică. Știți, s-a întâmplat în America, și atunci normal că n-o să poți să duci opt copii sau cinci copii sau patru copii obținuți prin fertilizare in vitro până la termen. În general, incidența nașterii premature este cam la 10% din totalul de nașteri”, a transmis Dr. Cornelia Preda.
Fertilizarea în vitro și nașterile premature
Jurnalistul Val Vâlcu a întrebat dacă incidența nașterii premature a crescut în paralel cu fertilizarea in vitro. Dr. Preda a răspuns că nu există o corelație directă și a oferit un exemplu istoric relevant.
„N-aș zice. Ce mi se pare interesant și e o chestie istorică: am fost de curând la o prelegere la Atena și o doamnă doctor de acolo avea o prezentare foarte frumoasă. Spunea că s-a găsit un cimitir într-o insulă din Grecia unde erau numai bebeluși și au examinat scheletele.
Procentul celor care, pe baza scheletului și datelor antropometrice, se încadrau în prematur era cam 9%. Practic, de atâta timp procentul este constant”, a adăugat Șefa Secției Neonatologie.
Factori contribuitori la prematuritate
Dr. Preda a subliniat importanța nivelului de sănătate al mamei, statutul socio-economic, nivelul de educație, și antecedentele medicale în incidența nașterilor premature. Ea a identificat cauzele cele mai frecvente ale prematurității.
„Noi încercăm, contează nivelul de sănătate al mamei, statusul socio-economic, nivelul de educație, dacă are boli în antecedente, boli cronice, etc.
Cauzele cele mai frecvente de prematuritate sunt gemelaritatea și incontinența cervico-istmică, adică faptul că mămică are poate o malformație sau colul se deschide înainte de termen și se produce nașterea prin prematuritate”, a explicat Dr. Cornelia Preda.