Dan Nica este europarlamentar român din 2014 și candidează pentru o nouă funcție în următoarea legislatură a Parlamentului European. Politicianul PSD a participat la emisiunea DC Votez de la DC News TV și a amintit una din realizările sale de la Bruxelles: raportul care a dus la directiva Horizon Europe.
Care este sarcina unui raportor și ce se întâmplă cu raportul său
„Toată lumea se uită ce rapoarte are fiecare și ce importanță au fiecare. Ele poartă numele raportorului și au rămas și vor rămâne în istoria Uniunii Europene cu numele meu, așa este cutuma.
Ceea ce este important este că raportorul propune propriul său raport, adică o replică la propunerea Comisiei Europene, după care în funcție de majoritatea pe care și-o construiește se votează în Parlamentul European și se intră în așa-numitul trilog cu Consiliul European.
Trebuie astfel să se ajungă la un text comun, adică identice la punct și virgulă. Acel text devine faimoasa directivă europeană după cum o cunoaștem cu toții și devine obligatorie pentru toate statele membre”, a explicat Dan Nica.
Cum a ajutat Dan Nica cercetătorii români prin Horizon Europe
„Ați fost raportor pentru un proiect de 100 miliarde euro, am înțeles bine?”, a întrebat Bogdan Chirieac, moderatorul emisiunii.
„Da, programul de cercetare al Uniunii Europene poartă numele meu. Se numește Horizon Europe, dar raportul din Parlamentul European se cheamă raportul Nica. Spuneam că poți adapta programul dacă vrei să faci ceva pentru România și pentru Români.
Mi s-a spus că era absolut inacceptabil ca într-un program de cercetare un cercetător român să fie plătit un sfert față de un cercetător belgian. Am schimbat în raportul meu, preluat și acceptat în forma finală, ca un cercetător român, fie din universitate, fie dintr-o firmă privată, să fie plătit exact ca cel din Belgia”, a adăugat Nica.
„Este foarte important că un europarlamentar român are o astfel de influență. E chiar onorant pentru România, o spun dincolo de numele dvs.”, a menționat Chirieac.
Horizon Europe, pe larg
Horizon Europe este programul principal al UE pentru finanțarea cercetării și inovației, cu un buget de 95,5 miliarde de euro. Programul abordează schimbările climatice, contribuie la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU și sporește competitivitatea și creșterea UE.
- Durata programului: 2021-2027.
- Obiective: Sprijină colaborarea și întărește impactul cercetării și inovației în dezvoltarea, susținerea și implementarea politicilor UE, abordând în același timp provocările globale.
- Participare: Entități juridice din UE și țările asociate pot participa.
- Contribuția la climă: 35% din buget este destinat acțiunilor legate de climă.
- Inovații: Include Consiliul European pentru Inovație, care sprijină inovațiile cu potențial de rupere și natură disruptivă.
- Misiuni: Seturi de măsuri pentru a atinge obiective îndrăznețe, inspiraționale și măsurabile într-un cadru temporal stabilit.
- Politica de știință deschisă: Accesul deschis obligatoriu la publicații și principiile științei deschise sunt aplicate în întregul program.