În contextul actual, salariul minim în Germania reprezintă un subiect de interes major pentru românii plecați la muncă. Cu o mulțime de surse de informare disponibile, este important să înțelegem implicațiile și regulile care guvernează acest aspect. Andreea, expert fiscal, ne oferă mai multe detalii.

Salariul minim public 

“Salariul minim este unul public, ne putem interesa pur și simplu. În ziua de astăzi există foarte, foarte multe surse de informare. Inclusiv noi avem o pagină strict pentru informații pentru românii din Germania, în limba română și de acolo ne putem informa. Salariu într-adevăr, se tot mărește. Acum sunt discuții că s-ar putea mări de la 1 ianuarie chiar și la 15 euro pe oră.” a explicat Andreea, expert fiscal.

Legalitatea și sistemul fiscal 

“În Germania tot timpul se discută brut, niciodată net, netul este altul, în funcție de situație. Dacă lucrezi sub 12 euro la oră brut în momentul de față nu ești în legalitate. Dar acest lucru este de la sistem aproape imposibil.

Toate programele pe care contabilii le folosesc pentru eliberarea fluturașului de salariu, pentru eliberarea declarațiilor fiscale, ele au deja în vedere în sistem acest minim pe economie care nu se poate scădea. Știi sigur că nu lucrezi legal dacă nu primești un fluturaș de salariu.” a expus aceasta.