Analistul politic Bogdan Chirieac a analizat răspunsurile date de președintele Klaus Iohannis jurnaliștilor după întâlnirea cu președintele american Joe Biden.

Joe Biden, dialog înțelept cu Klaus Iohannis

„Am urmărit cu mare atenție răspunsurile date de președintele Klaus Iohannis. Ce rezultă de acolo? Că președintele Joe Biden, cu multă înțelepciune, nu i-a dat un răspuns tranșant, care să-l pună în dificultate pe președintele României. Cred că s-a gândit în primul rând la România și la importanța strategică a țării noastre. Deci ce i-a spus acolo este că dialogul continuă.

Sigur, nu se schimbă nimic, dar putea să-i spună foarte clar că SUA îl susțin neabătut pe Mark Rutte și cu asta se pune punct. Mai ales că președintele Klaus Iohannis nu a reușit să atragă nici măcar o singură țară în favoarea sa. România nu se va putea opune lui Mark Rutte, câtă vreme Turcia și Ungaria nu se opun lui Mark Rutte. Cel mult te poți abține”, a explicat Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN.

Conferința de presă, teoretic pe teritoriul României

„Pentru a nu-l pune într-o situație dificilă pe Klaus Iohannis, Joe Biden a dat acest răspuns. Asta înseamnă că totul rămâne neabătut. Pentru declarația făcută de purtătorul de cuvânt al Casei Albe, aici nu i se adresa României, ci ansamblului statelor membre Tratatului Nord-Atlantic. Aceea este o declarație pentru NATO.

Atenție, Iohannis a fost primit la Casa Albă într-o vizită de lucru. Nu a avut loc o conferință de presă comună după, conferința sa nici nu a avut loc la Casa Albă. De altfel, a fost foarte puțină presă pentru că această conferință de presă s-a desfășurat totuși la Ambasadă, nu pe teritoriul american”, a conchis Chirieac.