Londra, un oraș care a trecut prin schimbări semnificative în ultimul deceniu, se confruntă acum cu noi provocări și realități. De la Brexit la pandemie și acum o recesiune economică, capitala britanică a fost martora unor transformări profunde care au afectat viața locuitorilor săi. Gabriela Crăciun, o româncă stabilită în Londra ne spune cum este viața acolo.
Dinamica economică și socială
“Cum este viața în Londra în 2024 față de acum 9 ani? Au trecut și ei peste un brexit, peste o pandemie.” a întrebat Gabriel Nuță-Stoica.
“Este din ce în ce mai greu, în sensul în care avem și recesiune. Prețurile pur și simplu au explodat, practic, dacă nu ai o calificare și un job foarte bun este foarte greu să trăiești în Londra. A fost un val de mutări masive în suburbiile Londrei și chiar în orășelele din prejur, pentru că având un transport foarte bine conectat, practic poți să trăiești cum am fi noi în București, la Chitila, Snagov poate mai departe. Ajungi foarte ușor în Londra când ai transport, trenuri la o rețea feroviară extraordinară și atunci nu te încurcă cu nimic, dar acolo sunt chiriile mai mici într-adevăr, dar vine la pachet cu o piață monotonă.” a transmis Gabriela Crăciun.
Londra cosmopolită vs. conservatorismul britanic
“Toată lumea spune că Londra nu e Anglia și așa este, în sensul în care Londra este un oraș cosmopolit. Sunt atât de multe naționalități, fiecare cu cultura și cu obiceiurile ei, astfel încât nu prea simți presiunea asta britanică. Ei sunt foarte conservatori, foarte naționaliști și foarte severi în a aborda o legătură cu cineva nou, mai ales cu un emigrant. Sunt foarte politicoși, dar simți un zid. În Londra nu simți chestia asta, pentru că totuși Londra are 11 milioane de locuitori de londonezi trăiesc în orașul ăsta, fiind și un oraș turistic, toată lumea este obișnuită să vorbesc atâtea limbi, sunt atâtea obiceiuri, oamenii sunt mult mai maleabili. Din acest motiv zic că în Londra să trăiești astăzi este foarte scump, nu foarte greu.” a conchis aceasta.