Invitatul special al ediției recente de DC Edu, emisiune care se vede exclusiv la DC News TV, profesorul universitar dr. Mircea Duțu, a atras atenția asupra unei posibile dominări a roboților în viitor.
Dacă se va ajunge la crearea unei „inteligențe artificiale”, există întrebări legate de posibilitatea ca aceasta să fie autonomă și superioară celei umane. Profesorul ne reamintește că nicio specie mai deșteaptă nu a acceptat să fie dominată de una mai puțin deșteaptă decât ea.

Scenarii catastrofale

“Și spuneați foarte bine, dacă ne vor domina roboții… dacă se va ajunge la crearea unei inteligențe între ghilimele artificiale – nu știu dacă poate să existe o inteligență autonomă și superioară celei umane – să ne amintim că nicio specie mai deșteaptă nu a acceptat să fie dominată de una mai puțin deșteaptă decât ea.” a transmis prof. univ. dr. Mircea Duțu.
“Atunci distopiile hollywoodiene, și nu numai, ar putea deveni realitate și atunci apocalipsa s-ar putea instala”, a completat prof. univ. dr. Sorin Ivan.

Impactul asupra vieții pe planetă

“Și atunci am asista la o nouă catastrofă asupra formulei de viață pe planetă. Nimic nou, pentru că în cursul istoriei naturale a planetei, 4,5 miliarde de ani, sunt numărate circa șase extincții majore.
Și mai mult decât atât, există o teorie dezvoltate de britanicul James Lovelock, așa numita teorie Gaia, Gaia este numele Pământului în greacă, care spunea că planeta Pământ în esență este o ființă vie care se auto-reglează și atunci când ceva în sistemul ei, precum antropogenul, dereglează major echilibrele, se reacționează și revine la echilibrul planetar.
Dar acest echilibru poate să însemne și eliminarea factorului perturbator sau, oricum, diminuarea impactului.” a conchis prof. univ. dr. Mircea Duțu.