Obiceiurile alimentare în perioada sărbătorilor sunt un subiect de interes pentru mulți dintre noi. Cu toții ne bucurăm de mesele festive, dar cum afectează acestea sănătatea noastră? Dr. Doru Negru, medic de boli interne, diabet, nutriție și boli metabolice, este invitat in platourile DC News TV pentru a ne oferi o perspectivă asupra acestui aspect.

Obezitatea și abordarea corectă

“Dau exemplul care este la modă, toată lumea se îngrașă. Urlă că obezitatea este o boală socială. «Păi eu nu mănânc decât salată, cum să mă îngraș?» Dar hipopotamul ce mănâncă? E vorba de cât, nu de ce.
După aceste sărbători ale burții, vine omul la mine, inclusiv pacienții mei vechi știu de mult povestea: când intră în cabinet întâi se suie pe cântar și evident arată mai mult decât data trecută” a explicat Dr. Doru Negru.

Pofta și abținerea

“Și-l întreb pe pacient, de ce ai mâncat? Păi a fost Crăciunul, a fost Paștele. Și de Crăciun ai alergat mai mult? Nu. Și atunci de ce ai mâncat? Păi am fost la pomana porcului. Dar eu ți-am interzis să te duci la pomana porcului? Eu ți-am spus să te duci la pomana porcului și te comporți omenește la pomana porcului și mănânci caltaboș și lebăr, și tobă, și slănină și carne prăjită în untură. Cât? 100g toate! Păi atât ai alergat, atât mănânci.
Exact asta facem noi acum. Ne abținem mai mult sau mai puțin în perioada prepascală, după care scăpăm, așa cum zice Ardeleanu, ca vaca-n cucuruz”, a conchis acesta.