Alexandra Stoica, consilier specialist parenting, a explicat condițiile în care un copil poate ajunge să fie arogant și egocentric, lucru care nu trebuie să fie confundat cu o stimă de sine sănătoasă.
„Oamenii cu o stimă de sine sănătoasă sunt uneori considerați ca fiind aroganți. Copilul cu stimă de sine este cu umerii drepți, merge drept. Dar sunt și cazuri de egocentriști formați din copilărie prin laude extensive și degeaba. Spune-ne mai multe despre legătura dintre egocentrism și stima de sine crescută”, a transmis Loredana Iriciuc la Părinți Prezenți de la DC News TV.
0-3 ani, o vârstă la care copilul este centrul propriului univers
„Nu intru foarte mult în detalii, dar vorbesc în primul rând despre 0-3 ani, o perioadă specifică egocentrismului la copii. Este totul despre ei, nu pot face altceva pentru că creierul lor nu s-a dezvoltat să aibă capacitatea să creadă că și părerea altcuiva este importantă.
Dar pentru un adult care crește foarte mult în zona aceasta de egocentrism, doar ei contează. Tot ce spune celălalt anulează, pentru că e vorba doar despre ei și despre aroganță. Noi ne putem înțelege chiar dacă nu suntem pe aceeași idee. Dar acest egocentrism te anulează ca persoană, nu ca idee, părere”, a explicat Alexandra Stoica.
Ce înseamnă o stimă de sine echilibrată
„Nu are legătură cu stima de sine crescută. Dacă ai o stimă de sine echilibrată, sănătoasă, nu o să vrei să demonstrezi asta. Cu cât vorbești mai mult de exemplu despre spiritualitate, cu atât mai puțin o ai în tine. Cu cât te dai mai tare, cu atât mai mult nu crezi asta despre tine.
Stima de sine, mândria, se văd pur și simplu. Din punctul meu de vedere și smerenia face parte din stima de sine. E un moment în care accepți că există și o părere diferită, accepți că mai ai de învățat și faci asta zilnic”, a conchis Stoica.