Pisicile ar fi fost și ele dresate de om, la fel ca „inamicii lor”, cățeii, spune expertul Adrian Dragotă la DC News TV.

Invitat la emisiunea DC Anima realizată de Tudor-Tim Ionescu, Dragotă a explicat cum au fost dresate pisicile și cum s-a pierdut în timp expertiza în domeniu.

Ionescu, terifiat de dresajul pisicilor

„Deci ne spui că primul animal de companie găsit a fost pisică, prima lege de protecție a animalelor a fost pentru pisici. Dacă-mi spui acum și că primul dresaj a fost la pisici, îmi dai lumea peste cap.

De ce te întreb? Pentru că undeva între Egiptul Antic și lumea modernă, s-a pierdut dresajul pisicilor. Cu mici excepții, mi-este greu să dresez o pisică. Dă-mi zece câini că mă descurc, dar cu o pisică nu reușesc”, a spus cu umor Tudor-Tim Ionescu.

Cum ajutau pisicile la vânătoare

„Da, probabil că au fost arse papirusurile exact pe tema asta când a dispărut Biblioteca din Alexandria. Într-adevăr, sunt reprezentări în care egipteanul stă pe bancă, vânând în mlaștină, și avea o pisică ce îi aducea pasărea vânată. Nu știm cum s-a pierdut odată cu egiptenii această tehnică”, a răspuns Adrian Dragotă.

De ce nu s-a pus accentul pe dresaj în lumea modernă

„Eu aș pune asta ca o provocare pentru dvs.: un ghid de dresaj. Mă înscriu primul, putem să consemnăm, la orice curs de dresaj”, a reacționat Ionescu.

„Poate că nici nu ne dăm osteneala să le dresăm atât de mult pentru că de exemplu mersul la toaletă și-l rezolvă singure învățând de la mamă, prin imitație. Deci nu trebuie antrenate cum este la câini când sunt mici. Se spune că puiul de pisică dobândește majoritatea lucrurilor prin imitație, urmărindu-și mama”, a conchis Dragotă.