România trece printr-o criză a profesiei didactice, este de părere prof. univ. dr. Sorin Ivan, realizatorul emisiunii DC Edu. Invitatul din această săptămână, Marian Staș, a explicat de ce în țara noastră nu există de fapt profesori.
Criză a profesiei
„Cred că trăim o criză a profesiei didactice. Sunt demersuri absolut salutare și notabile pentru profesionalizarea profesiei didactice prin studii superioare. Și eu, ca decan, dezvolt programe în sensul acesta. Cum depășim această criză didactică. Anticipez un răspuns «Prin salarii mai bune» ca în Finlanda”, a expus prof. univ. dr. Sorin Ivan.
Nu banii sunt răspunsul
„Răspunsul este nu. Aici întotdeauna este un pericol fiindcă am discutat cu prieteni care au companii… nu e indiferent salariul. Ideea este ca salariul să fie decent, nu golănesc, meschin. Eu totdeauna am o problemă de conștiință când fac o ofertă de programe de training. Primul lucru la care mă gândesc este prețul corect.
Dacă e prea ieftin, e un semnal de ofensă pentru celălalt, iar dacă e scump iarăși nu e bine. Prin urmare, salariul corect e o temă importantă. Totuși, oricât ne-am bate cu pumnul în piept, profesia de profesor nu există în România. Oamenii aceia ies din universități: fizicieni cu credite de pedagogie; matematicieni cu credite de pedagogie; istorici cu credite de pedagogie. Dar nu profesori!”, a explicat coordonatorul de programe educaționale, Marian Staș.
Care este soluția
„Soluția este licența pentru profesia didactică, pentru că istoric înseamnă ceva și profesor de istoric este cu totul altceva. Problema masteratelor didactice este că ele vin după ce acești tineri trec prin școală și sunt deja copți.
În liceele de pedagogie intră copii de 14-15 ani, acolo este locul unde pot fi modelați frumos și să iasă educatori și învățători”, a adăugat Staș.