Medicul primar pediatru dr. Steluța Boroghină a vorbit la DC News TV despre două situații des întâlnite în ziua de astăzi la părinți. Intervenția sa din emisiunea „Părinți Prezenți” moderată de Loredana Iriciuc a venit și cu soluții pentru aceste probleme.
Copiii mănâncă întotdeauna cât au nevoie
„Spuneați mai devreme despre părinți disperați că copiii nu mănâncă. Nu cred că am văzut vreun copil să moară de foame, este cumva proiecția și dorința părinților. Mai mult ai văzut copii îndesați sau copii care nu îndeplinesc dorințele părinților.
Copiii mănâncă până la urmă atât cât au nevoie. Dacă îi educăm cumva greșit în această perioadă de diversificare, s-ar putea să avem probleme pe parcurs. Părinții sunt foarte atenți să fie cât mai sănătoase alimentele pe care le dau copiilor, să corespundă. Mulți se interesează pe rețelele de socializare, pe tot felul de grupuri, sunt rețete și rețetuțe…”, a explicat dr. Boroghină.
Grupurile și sfătuitorii din afara domeniului nu sunt de urmat
„Ideea este să respectăm niște norme și niște principii generale care cumva rămân, pentru că sănătatea noastră este aceeași de-a lungul anilor. Nu s-a modificat nimic odată cu apariția acestor grupuri sau a sfătuitorilor din afara domeniului.
Așa că este esențial momentul în care începem diversificarea. Pentru un copil sănătos, alăptat, care s-a născut normal și cu o greutate normală, este indicată vârsta de 6 luni. Cum le introducem alimentele? Nu aici este problema. Ceea ce nu prea înțeleg părinții este că copilul are și el voința lui și depinde mult și starea sa de fiecare zi. De multe ori nu au răbdare părinții. Trebuie să avem răbdare, să insistăm cu blândețe, să înțelegem când un copil nu dorește un aliment și să revenim cu el în alt context”, a adăugat medicul pediatru.