Ungaria a devenit, în sfârșit, parte a acordului de apărare cu NATO, după ce a amânat semnarea acestuia timp de mai mulți ani. Acest acord prevede ca Ungaria să rimească patru avioane de luptă Gripen, care vor fi folosite pentru misiuni de supraveghere aeriană în spațiul NATO. Dar ce motive a avut Ungaria să întârzie acest acord și ce implicații are acesta pentru relația sa cu Rusia?
Politica pro-rusă a guvernului de la Budapesta
“De ce a tras de timp cât de mult a putut Ungaria pe lângă, cunoaștem foarte bine, politica pro-rusă a guvernului de la Budapesta? Pe lângă acest lucru a fost și un factor intern de politică internă a lui Viktor Orban și s-a negociat acel acord de patru avioane, Gripen? Care a fost jocul?” a întrebat Tudor Curtifan.
“Toate elementele au contat. Orban a încercat să obțină din acest deal cât mai multe lucruri și cred că a avut nevoie și de acordul, de colaborare în zona de industrie, de apărare. Cred că e și o scuză pe care ei pot să le-o arate prietenilor din Moscova și să spună, am obținut ceva în urma acestui deal, nu mai avem ce să mai facem, era presiune pe noi.” a explicat deputatul PSD Ana Cătăuță.
Implicațiile pentru securitatea europeană
“Însă trebuie să ne îngrijoreze, pentru că Federația Rusă nu înseamnă doar Ucraina și ce se întâmplă acolo. Ei își bagă coada, să spun așa, în alegerile din statele democratice din Europa și din Statele Unite.” a adăugat Ana Cătăuță.
Semnarea acordului de apărare cu NATO de către Ungaria este un pas pozitiv pentru consolidarea securității europene, în contextul amenințării crescânde a Rusiei. Ungaria rămâne un factor de instabilitate și de divizare în interiorul UE și NATO, care poate fi exploatat de Rusia pentru a slăbi unitatea și coeziunea europeană.