Purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, Traian Bădulescu, a vorbit la DC News TV despre localitățile considerate cele mai frumoase din România.

Topul a fost alcătuit de jurnaliștii din turism și include destinațiile cu cea mai bună ofertă turistică, fiind luate în calcul sustenabilitatea, calitatea cazărilor, locația etc.

Localitatea Fundata, câștigătoarea de anul trecut

„Toți colegii jurnaliști au votat anul trecut un top 10 al destinațiilor. (…) Anul trecut pe primul loc a fost Fundata. Și pe mine m-a impresionat în mod deosebit, nu mai fusesem de mult. Fundata vine în continuarea zonei mai clasice Bran – Moeciu de turism rural.

E localitatea aflată la cea mai înaltă altitudine din România, 1.360 de metri. Are cel mai vechi sat turistic din România, Șirnea, declarat turistic din perioada interbelică. Au foarte multe produse locale, deci practică un turism durabil. Au și o asociație, au și o aplicație în care sunt incluse majoritatea pensiunilor. Deci sunt foarte bine organizați”, a explicat Traian Bădulescu la DC News TV.

Anul acesta, Rimetea din Apuseni a luat primul loc

„În acest an, câștigătorul a fost Rimetea din Apuseni. Rimetea a fost considerat de către jurnaliștii străini drept cel mai frumos sat din România. Într-adevăr, are o panoramă superbă. Nu știu neapărat dacă putem spune «cel mai», nu sunt adeptul lucrului acestuia. Putem spune «unul dintre cele mai».

Este un sat frumos, au multe evenimente, au un turism durabil, ai natură, fiind o zonă căutată foarte mult și de către străini, indiferent că vin din Marea Britanie, Franța sau Ungaria.

Tot anul acesta, locul II a fost Vatra Dornei. E o stațiune și montană și balneară în dezvoltare. Fostul cazino este restaurat de curând. Pe locul III vorbim de Borsec, care a început să găzduiască și mai multe concerte, evenimente culturale, festivaluri tradiționale. Au și centre noi de wellness&spa. Bineînțeles au și ape minerale de peste 200 de ani”, a conchis Bădulescu.

Informații utile despre Fundata, județul Brașov

Fundata este formată din satele Fundata (reședința), Fundățica și Șirnea. Conform recensământului din 2021, populația comunei Fundata era de 683 de locuitori, în scădere față de 2011, când erau 852 de locuitori.

Fundata are o istorie interesantă, fiind granița dintre Imperiul Austro-Ungar și Țara Românească în Primul Război Mondial. Fundata este renumită atât pentru peisajele superbe, cât și pentru preparatele tradiționale.

Informații utile despre Rimetea, județul Alba

Rimetea a fost fondată de către comitatul regal Turda și a fost dată familiei Thoroczkay în secolul al XIII-lea. Localitatea s-a dezvoltat datorită mineritului și prelucrării fierului, activități la care au participat și coloniști germani.

Locuitorii Rimetei s-au luptat pentru eliberarea de sub iobăgie și au avut o prosperitate relativă până în secolul al XX-lea, când au fost afectați de schimbările sociale, economice și politice.

Rimetea este renumită pentru arhitectura sa tradițională, pentru peisajul său pitoresc și pentru monumentele sale istorice, cum ar fi cetatea Trascăului, biserica unitariană sau fosta mănăstire franciscană.