Diabetul este o boală cronică care afectează milioane de oameni în lume. Printre complicațiile grave ale diabetului se numără cele vasculare, care pot duce la amputații sau chiar deces. În cadrul interviului acordat pentru DC Medical de către Prof. Dr. Rodica Niculescu aflăm care sunt recomandările pentru a putea preveni sau depista complicațiile vasculare ale diabetul.

Semnele de alarmă

“Care sunt semnele de alarmă? Pacientul diabetic știm că rezistă mai bine la durere sau din păcate nervii pot fi afectați și nu resimte atât de puternic durerea. Care ar fi alte semne?” a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
“Membre inferioare reci, absența practic a pilozității. Tegumente deschise la culoare, nu mai au culoarea normală, sunt mai albe la culoare, tegumentul este mai alb. Sigur, piciorul este mai rece, nici nu mai vorbim de prezența rănilor.
Sunt pacienți diabetici care se prezintă deja în neuropatia diabetică, apropo de creșterea pragului de durere în sensul că ei nu simt durerea. Dar rănile asociate la pedichiură, lipsa fluxului sanghin la nivelul vaselor mici asociate cu vasele mari, cu formele de ateroscleroză calcificate, sigur că aduc pacienții la chirurgul vascular.” a explicat Dr. Rodica Niculescu, medic cardiolog.

Prevenirea complicațiilor vasculare

Pentru a preveni complicațiile vasculare ale diabetului, este esențial să se controleze nivelul glicemiei, tensiunii arteriale și colesterolului. Mai este recomandat să se evite fumatul, sedentarismul și obezitatea. Un stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată și o activitate fizică regulată, poate reduce riscul de complicații vasculare.
De asemenea, este important să se facă un examen periodic al picioarelor, pentru a depista eventualele leziuni, infecții sau deformări.