Rolul testului poligraf în cadrul anchetelor a fost discutat luni, 12 februarie, la Culisele Justiției, emisiunea de la DC News TV care vă aduce cele mai importante informații din domeniul juridic din România și nu numai.

Cum funcționează testul poligraf

„Este complicat să manevrezi un astfel de detector de minciuni? Pe ce se bazează acesta?”, au fost întrebările adresate de moderatorul emisiunii, Laura Duță.

„Se bazează pe diferiți stimuli ai organismului uman: presiune, tensiune, circulație sangvină. Sunt cinci astfel de stimuli. Părerea mea personală, dar și instituțională, este că nu dă greș un astfel de aparat”, a răspuns comisarul Răzvan Amaricăi, Șef Serviciu Criminalistic Poliția Capitalei.

„Dar dacă o persoană are emoții că este adus și interogat?”, a continuat jurnalista.

„Psihologul criminalist evaluează dacă starea sa este aptă pentru a fi supus. Aceste teste sunt considerate mijloace materiale de probă. Rămâne la latitudinea judecătorului care administrează probele. Oferă indicii, oferă valoare probantă? E greu de spus, nicio probă nu are valoare dinainte stabilită”, a adăugat polițistul.

Care este diferența dintre testul poligraf și evaluarea psihologului criminalist

„Sunt domenii separate. Când zicem poligraf, examinăm persoana din punctul de vedere al comportamentului simulat. Când ați menționat de analiza psihologului, atunci noi îi facem un profil psihologic să vedem dacă ar avea discernământ să răspundă testului poligraf. Ambele sunt la fel de importante într-o anchetă. Astfel își formează o opinie organul de cercetare penală”, a conchis Amaricăi.

Definiția de manual a unui test poligraf

Un test poligraf este o metodă de a verifica dacă o persoană spune adevărul sau nu, prin măsurarea și înregistrarea unor reacții fiziologice, cum ar fi tensiunea arterială, pulsul, respirația și conductivitatea electrică a pielii.