În cadrul unui interviu acordat DC News, Elena Mateescu, Directorul general al ANM, a adus în atenție faptul că, în ciuda nopților geroase și a fluctuațiilor mari de temperatură, anul 2023 a marcat un moment semnificativ în istoria meteorologiei, fiind cel mai cald an înregistrat până în prezent. Cu o temperatură medie anuală de 12,55°C și abateri termice de peste 2°C față de media perioadei 1981-2010, directorul ANM subliniază importanța adaptării la schimbările climatice în toate sectoarele socioeconomice, în contextul unei tendințe clare de înregistrare a unor noi recorduri anuale de temperatură.

“Suntem într-o perioadă cu nopți geroase, cu diferențe mari de temperatură, dar nu putem uita că a fost cel mai cald an din istoria meteorologiei, 2023.” a adus în discuție Val Vâlcu.

“Într-adevăr, putem să confirmăm că 2023 a fost cel mai cald an în istoria măsurătorilor meteorologice în țara noastră și este posibil, după primele date preliminare, și la nivel mondial. În țara noastră am înregistrat o temperatură medie anuală de 12,55°C abaterea termică fiind peste 2°C, și anume 2,33°C față de media perioadei 1981-2010. Și ceea ce este foarte important, perioada 2012-2023 este perioada de 12 ani consecutivi cu cele mai mari abateri termice pozitive, astfel încât, iată, putem să confirmăm tendința evidentă. An de an, înregistrăm noi recorduri, ceea ce cu siguranță va impune abordări în ceea ce privește implementarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice în toate sectoarele socioeconomice.” a explicat Elena Mateescu.