În cadrul episodului recent apărut din “Nod în papură” de la DC News, sociologul Alfred Bulai aduce la lumină amănunte mai puțin știute despre industria textilă din România în perioada anilor ’70-’80. Într-o conversație captivantă, Bulai evidențiază modul în care țara noastră devenise un teren propice pentru producția de articole vestimentare de lux pentru mărci celebre precum Armani, manopera fiind extrem de ieftină la momentul respectiv, iar materialele și etichetele proveneau de la marii producători internaționali.

“Nu știu care din mărcile astea de țigări fără fum, cu tutun încălzit, au nu știu cât, 80% din producția pentru Europa e făcută în România. Deci problema nu e fabrica în sine, problema era tutunul, că nu era așa de bun.” a adus în discuție Val Vâlcu.

“Atenție, tutunul era importat, doar manopera era făcută în România că era aproape gratis. Atenție, Armani și toate firmele mari au produs foarte multe lucruri în România în perioada ’70-’80. La Fa Braiconf adică Braiconf și Fabrica de confecție Brăila, una dintre alea uriașe, italienii dădeau de la ăștia marii de tot, aduceau materiale că nu le luam noi, da, ață tot, deci și etichetele care erau cu ce vrei tu, cele mai tari case de modă. Faza este următoarea, de ce făceau cămăși la Braiconf? Pentru că era ceva de genul 0,05 € mâna de lucru. Adică ceva infinit de… adică nu-și pot permite nicăieri, ori normal că le convenea. Aveau o pierdere 10%, mai se vindeau pe sub mână și pentru notabilități, produse de la ei, inclusiv etichetele, mai făceam și noi la urma urmei, dar cu materiale foarte bune, erau chiar de lux. Atenție însă, manopera de 100 de ori mai ieftine decât făceai în altă parte, de aceea conta.” a explicat Alfred Bulai.