În contextul interviului acordat de psihoterapeutul și psihosexologul Mona Spânu pentru Părinți Prezenți pe DC News, se subliniază importanța educației privind protejarea copiilor în mediul online, în special în ceea ce privește bullying-ul și abuzurile sexuale. Expertul atrage atenția asupra riscurilor sporite pe internet, unde copiii pot deveni vulnerabili din cauza lipsei de cunoștințe și informații. Mona Spânu evidențiază necesitatea de a instrui copiii cu privire la limitările și avertismentele legate de comportamentele inadecvate, subliniind importanța unei educații preventive încă de la vârsta de 7-8 ani.
“Foarte important este să-l învățăm la vârsta asta cum să se protejeze de mediul online. Am văzut foarte multe situații în care copiii devin ținta bullying-ului, să spunem, și nu numai, dar și a abuzurilor sexuale. Pe internet se întâmplă cel mai des, pentru că părinții nu prea știu ce fac copiii neapărat acolo. Copiii nu știu cum să interacționeze. Și uite așa ne întrebăm ce se întâmplă cu copilul nostru la un moment dat, când ajung într-o situație în care ei nu mai știu să gestioneze. De aceea, pe la vârsta aceasta 7-8 ani e important să știe că nu are voie nimeni să te pună să faci poze, să trimiți dezbrăcat, să te atingă mai ales, nici măcar la școală, nimeni, nici măcar părintele tău nu are voie să te atingă decât într-un act al curățeniei, adică al igeniei personale. Dar și tu la vârsta asta ești destul de capabil să te speli singur, nu ai nevoie să te atingă nimeni.” explicat psihoterapeutul și psihosexologul Mona Spânu.
“Și atunci e foarte importantă treaba asta, pentru că sexul are și partea aceasta negativă, în care poți să ajungi foarte ușor să fii abuzat. Mai ales există copii speciali, cei cu tulburări din spectrul autist sau alte deficiențe în care ei devin foarte ușor ținta acestor abuzuri. Pentru că ei nu cunosc, nu știu foarte bine să gestioneze și nici părinții lor nu știu la un moment dat, ce se întâmplă cu asta. Mai mult decât atât, dezvoltarea lor este mai rapidă din punct de vedere biologic și al hormonilor și atunci chiar ar trebui luat în calcul acest fenomen.” a atenționat psihoterapeutul.