Într-o discuție captivantă cu Loredana Iriciuc la Părinți Prezenți, Mona Spânu, psihoterapeut și psihosexolog, aduce în prim-plan o temă delicată și esențială în educarea copiilor: cum să le vorbim despre originea lor într-un mod adecvat și deschis. Renunțând la mitul berzei, Mona Spânu subliniază importanța sincerității în comunicarea cu cei mici. Cu un echilibru fin între transparență și sensibilitate, psihoterapeutul împărtășește că educația sexuală trebuie să evolueze odată cu creșterea copilului, oferindu-i informații adecvate vârstei sale.

“Și cum îi spunem copilului cum a ajuns el pe lume? Pentru că povestea cu barza am văzut că nu mai ține de mult.” a întrebat Loredana Iriciuc.

“Povestea cu barza și copiii, da, își dau seama deja de realitate. Adică realitatea este asta. Eu observ că femeile, au burtă, unde cară copilașul. Cum a ajuns copilul acolo? În funcție de vârsta lui putem să-i spunem mai exact ce se întâmplă în interiorul femeii. Este foarte important, mai mult de atât să exprimăm acest lucru, nu a apărut pur și simplu acolo, ci este un rod al dragostei dintre mama și tatăl tău. Pentru că până la urmă sexualitatea se rezumă la noțiunea de dragoste, nu neapărat la denumirea de sex, actul în sine, ci a face dragoste, așa ne exprimăm de cele mai multe ori, pentru că are o componentă emoțională. Și încă de mici, uite că ai apărut în burta mamei, evident, nu te-a adus barza și tu ai apărut din dragostea părinților tăi. La nivelul lui de înțelegere. Evident că dacă are 3 ani nu te pui să-i povestești despre actul sexual și alte lucruri. Când mai crește, pe la 7 ani, așa, 7-8 ani, încep să aibă altfel de întrebări. Dar cum am ajuns aici? Păi, ok, hai să-ți spun puțin cum este treaba și o luăm puțin cu anatomia, dacă am discutat până atunci cu ei cum se denumesc organele sexuale, putem să spunem: Uite, penisul, are o componentă din care rezultă spermatozoidul și la fete, ovulul. Când se întâlnesc astea două, rezultă un copil. Nu dăm detalii foarte importante că șocăm copilul, la vârsta aia nu e capabil să înțeleagă încă ce se întâmplă cu sexul.” a explicat psihoterapeutul și psihosexologul Mona Spânu.