Ioana Milea, psihoterapeut, atrage atenția asupra greșelii pe care o fac mulți părinți după divorț: transformarea copilului într-un instrument de manipulare sau competiție. În loc să-i ofere stabilitate, unii părinți încearcă să-l „cumpere” cu daruri și favoruri, ceea ce poate duce la comportamente manipulative și dezechilibru emoțional.

O altă greșeală frecvent întâlnită este aceea de a „momii” copilul după separare: „Acum îi cumpăr, acum îi fac tot ce n-a primit, acum i le iau și i le dau, că așa o să mă iubească pe mine mai mult și o să-l atrag mai mult în zona mea.”

Evident, este un copil și va fi atras de tot ce i se oferă. După care va începe să manipuleze prin comportament: „Dacă nu îmi iei, mă duc la tata. Dacă nu îmi faci, plec. Rămân o săptămână acolo și nu mai vin la tine.” Astfel, ne împinge pe noi, ca părinți, către zona în care începem să-i facem toate poftele, pentru că el deja deține controlul.

Tot acest război între părinți pornește și din această situație. Nu trebuie să folosim copilul împotriva celuilalt sau în avantajul nostru. Nu trebuie să-l manipulăm. Nu ne folosim de copil ca de un instrument cu care să-l ținem pe celălalt în frâu, să-i controlăm viața sau să-l monitorizăm. Nu!

Copilul are dreptul la o viață normală, din care ambii părinți să facă parte. Trebuie să fim acolo pentru nevoile lui, nu pentru a-i da lui toată puterea sau pentru a câștiga noi un avantaj. El trebuie să știe că are aceleași condiții și într-o parte, și în cealaltă.

E bine, chiar și în situații precum zilele de naștere, să ne consultăm unii cu ceilalți: „Ce propui să-i luăm anul acesta? Mă gândeam la…”, nu „Mă duc și iau după aia o mașină scumpă ca să-i arăt că uite ce am putut eu să-i iau și celălalt nu a fost capabil.”

Niciodată nu facem astfel de diferențe majore, pentru că este tot o formă de manipulare. Nu e sănătos nici pentru noi, ca adulți, vom crea foarte multă frustrare în cealaltă parte a familiei, dar nici pentru copil, care, fiind adolescent și atras de zona materială, se va duce acolo unde tentația este mai mare”, a explicat Ioana Milea, psihoterapeut.