Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu, medic primar urolog la Spitalul Clinic SANADOR, atrage atenția că un consum zilnic crescut de lichide este esențial pentru prevenirea formării calculilor renali.

Litiaza urinară nu apare brusc, ci se dezvoltă în timp, iar lipsa unei hidratări adecvate favorizează acumularea de sedimente care pot duce la complicații grave, inclusiv obstrucții și infecții renale.

„Da, ghidurile europene, de exemplu, recomandă consumul a 2–2,5 litri de lichide pe zi, tocmai pentru a produce cât mai multă urină care să spele și să nu permită formarea litiaze.

Trebuie să înțelegem că litiaza nu se formează pentru că nu bem o zi sau cinci zile, este un proces care se dezvoltă în timp, de-a lungul a cel puțin 4–6 săptămâni. Odată format, un calcul e ca un obiect aruncat într-o apă care curge rar: dacă apa nu curge bine, face depuneri.

Așa se întâmplă și în organism, iar treptat se formează calculul.

Așadar, un consum crescut de apă este important în special pentru pacienții care știu deja că au format litiază. Nu toată lumea trebuie să bea 2 litri de apă zilnic, pentru unii e greu de susținut acest ritm. Însă atunci când știi că ai trecut prin așa ceva sau ai o predispoziție, este necesar.

Există și situații când pacientul ignoră anumite simptome sau le consideră prea ușoare. De asemenea, un calcul de mici dimensiuni poate să nu fie vizibil ecografic. Nu recomandăm tuturor pacienților să facă un examen CT la orice colică renală, deși acel tip de investigație ar putea evidenția orice fel de calcul, oriunde s-ar afla.

Dar sunt cazuri când pacienții ignoră durerile sau acestea trec repede după un antispastic. Litiaza se poate impacta în peretele căii urinare, creând o zonă de trecere parțială între rinichi și vezică. Astfel, calculul poate crește acolo, iar când atinge o dimensiune mare, poate provoca daune serioase: obstrucție completă, infecții urinare recurente, pielonefrite, abcese renale, chiar până la distrugerea completă a rinichiului”, a explicat Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu, medic primar urologie la Spitalul Clinic SANADOR.