Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu, medic primar urolog la Spitalul Clinic SANADOR, atrage atenția asupra gravității retenției acute de urină, o urgență medicală însoțită de dureri intense și risc de complicații serioase.

Potrivit specialistului, intervenția rapidă, prin montarea unui cateter urinar sau a unei cistostome suprapubiene, este esențială pentru evitarea blocajelor și afectării rinichilor, mai ales în cazurile neglijate sau postoperatorii.

„În cazul pacienților cu retenție acută de urină, nu există o „fereastră limită”, așa cum se întâmplă în alte situații, însă pacientul aflat în retenție acută resimte o durere importantă, o durere suprapubiană intensă, cu palparea unui abdomen dur. În unele cazuri, durerea este atât de puternică încât pacientul chiar urlă, pentru că nimic nu-l calmează: nici antiinflamatoarele, nici antispasticele.

Dacă vezica nu se evacuează, crește presiunea abdominală. Pacientul simte o presiune mare în zona pelvină, pentru că aceasta apasă și asupra rectului, și nu poate evacua nici pe acea cale. În aceste cazuri, se intervine prin montarea unui cateterism retrovezical. În situațiile în care nu se poate monta sonda urinară clasică, se montează un cateter suprapubian, o cistostomă, care se introduce direct în vezică, cu scopul de a asigura drenajul urinar, chiar dacă este exterior.

Există cazuri în care pacienții ajung la acest blocaj fie postoperator, după anumite intervenții, fie din cauza unei neglijențe, de exemplu, un adenom de prostată netratat care evoluează până la momentul de blocaj.

Mai există și retenția cronică de urină, în care pacientul dezvoltă ceea ce numim „glob moale”. Practic, ajunge să acumuleze un volum mare de urină în vezică, dar elimină doar câte puțin. Aceasta este ceea ce numim „micțiune prin prea plin”. Nu apare durerea, ci doar o senzație de presiune abdominală. Pacientul spune: „urinez câte puțin, scap, dar am burta tare”. Este, în acest caz, o retenție cronică, un glob vezical moale, fără durere care tot prin cateterism se rezolvă”, a explicat Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu, medic primar urologie la Spitalul Clinic SANADOR.