Cezar Osiceanu, pilot, a spus care a fost unul dintre motivele care au dus la tragedia aviatică din India, unde un avion s-a prăbuşit în Ahmedabad. O singură persoană a supravieţuit acestui accident.
„Uitaţi-vă la catastrofa din India. Avem un instructor pe stânga cu 8000-10000 de ore experienţă, iar pe dreapta un copilot cu 1000 şi ceva de ore, care nu ştiu dacă a avut 30-40 de aterizări în viaţa lui. Şi s-a produs acea catastrofă. Copilotul, dacă era experimentat, trebuia să observe că acei parametri nu funcţionau. Să ne înţelegem, eu sunt pe dreapta, cu manşa. Şi mă uit şi la parametri, şi în faţă. Ca să menţin direcţia. Când parametrii respectivi cad, că îţi arată clar când cad, trebuia să ia decizia (n.r. copilotul) să îi spună comandantului să oprească. Şi atunci comandantul, care are motoarele, oprea. Dar el a continuat. El a întrebat de ce a fost tăiată alimentarea. Copilotul în niciun caz nu a tăiat el alimentarea”, a punctat Cezar Osiceanu.
„Înseamnă că a avut o intenţie comandantul. Şi ce să facă aici copilotul?”, a intervenit Val Vâlcu.
„Întrerupea. În loc să desprindă avionul… Alimentarea a fost tăiată probabil imediat la decolare, înainte de desprinderea de sol. Şi chiar şi acolo, în momentul în care le-a tăiat, mai era o posibilitate. Nu să întrebe copilotul dacă a fost tăiată alimentarea cu petrol. Că sunt două contacte acolo, şi avionul e construit special ca să nu se întâmple chestia asta, nu poţi să le tai pe ambele. Am analizat pe toate părţile”, a mai spus Osiceanu.
„Automatele nu au sentimente. Dacă era computerizat, dacă era AI-ul… Nu am auzit să se sinucidă un calculator”, a mai intervenit moderatorul.
„Am să vă spun ceva. Sunt două lucruri care s-au amestecat cu accidentul ăsta din India. Filozofia Airbus şi filozofia Boeing. La Airbus, calculatorul este peste decizia umană. Poţi să faci ce vrei tu, că nu… La Boeing, filozofia este că pilotul are autoritate completă. El face, el decide, el toate cele. Statistica spune următoarea chestie. La Airbus, este limitată acţiunea pilotului şi de asta nu poate să aterizeze în situaţii de vânt, de furtună, e foarte limitat. Nu ai posibilitatea. Cele două joystick-uri nu sunt legate între ele, fiecare e de capul lui. La Boeing, cele două manşe sunt legate între ele şi permanent ce face stânga se întâmplă şi pe dreapta, şi invers. La accidente, vorbim de o statistică generală. În general, erorile de pilotaj sunt mai frecvente la Airbus, pentru că omul încearcă să suplinească sau nu e atent pe logica Airbus-ului”, a mai completat pilotul Osiceanu.
