Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, a fost invitatul lui Tudor Curtifan la emisiunea ObiectivEuroAtlantic, unde printre diversele teme abordate a adus în discuție și subiectul intereselor politice rusești în ceea ce privește industria energetică europeană.
Nu de puține ori au fost date ordine de la Moscova, și puse în aplicare, pentru a face Europa mai dependentă de bogățiile subterane ale Rusiei, spune fostul ministru.
„Astăzi, spionajul nu mai este doar în domeniul militar. Este prezent în politică, economie, tehnologie, în toate domeniile.
Ați văzut că unii indivizi fotografiau gardurile și unitățile militare din România. Pentru Rusia, totul este important în România. Pe unii îi folosesc fără ca aceștia să își dea seama. De exemplu, de aceea există companii străine care activează în România și care nu exclud posibilitatea ca în rândul angajaților să fie persoane ce lucrează pentru instituții rusești.
Să nu uităm de Lukoil, de Gazprom, sau de alte companii mari. Chiar și Petrom, prin OMV – un partener important al Rusiei – are interese de afaceri în această țară.
Să ne amintim ce s-a întâmplat la Pungești, când Rusia a încercat să blocheze orice tentativă de forare a gazelor de șist în Europa, pentru că i-ar fi făcut concurență Gazpromului.
De asemenea, să nu uităm că Rusia a convins-o pe Angela Merkel să închidă centralele termo-electrice, convingând-o că gazul ieftin rusesc este mult mai rentabil. În acest mod, Rusia a făcut ca europenii să devină dependenți de gazul rusesc, iar Merkel a crezut, la rândul ei, că îl va face pe Putin dependent de piața europeană. Lucrurile nu au mers cum și-a imaginat Merkel, au mers cum a vrut Putin.
Sunt foarte multe interese în joc, mai ales în bazinul Mării Negre. Să ne uităm, de exemplu, la activitatea portului Constanța, la forarea și exploatarea zăcămintelor pe care România le are și urmează să le dea în exploatare în Marea Neagră. Interesele sunt complexe și multiple”, a declarat Anatol Șalaru, fostul ministru al Apărării din Republica Moldova.