Gabriel Nuță‑Stoica i‑a adresat Denisei Valentina Stîncanu, Programme Lead la EchoVibe HUB și coordonator al voluntarilor tineri, o întrebare despre ce face concret organizația și care sunt, din perspectiva ei, cele mai mari provocări în relația cu românii din Marea Britanie.

„Chiar foarte interesant, pentru că, vă dați seama, după mai bine de 10 ani, noi am început ca organizație pentru români, având și numele în acest fel. Ne numeam MyRomania Community înainte și, cu cât a progresat și cu cât s-au schimbat timpurile, vă dați seama, din 2014 și până acum s-au schimbat foarte multe lucruri. Ne-am adaptat la nevoile oamenilor, ne-am adaptat la nevoile mai globale, să spunem, la fel.

Ținând cont de acest lucru, am ajuns să ajutăm și alte comunități pe parcurs, nu doar pe cei vorbitori de limba română, ci și pe alții. Și, uite așa, a venit a 10-a aniversare, în care am sărbătorit acești 10 ani frumoși. Și după aceea, nu cu mult mai târziu, a urmat și schimbarea unui nume care ne reprezintă mult mai bine.

De ce? Pentru că avem partea de eco, care înseamnă că ascultăm pe toată lumea. Avem vibe, care dă o stare de bine, ceea ce ne dorim ca oamenii care vin la activitățile noastre să simtă. Și avem hub, acel loc cald unde poți veni, unde poți accesa informații, unde poți participa la activități diferite: culturale, exerciții sportive, activități pentru sănătate și well-being, de orice fel.

Și asta este, cred eu, cel mai frumos lucru: ceva care aduce oamenii împreună, ceva care ajută comunitatea. În ceea ce privește provocările pentru păstrarea identității românești, din ce am observat, unii copii poate nu au oportunitățile sau posibilitățile să discute cu membrii din familie sau cu familia extinsă în limba română. Aici apare și provocarea de a învăța limba română și de a o păstra cât de cât.

Eu am avut noroc, pot spune, pentru că am fost încurajată tot timpul să mențin limba română acasă. Aș zice că provocările apar atunci când nu toți copiii au oportunitățile să afle despre istoria și cultura familiei lor, să vadă albume cu poze, haine tradiționale sau să participe la evenimente care reflectă această frumoasă cultură românească.

Pentru că, vă dați seama, în fiecare țară sau chiar și în orașe diferite, poate în unele zone există o organizație aproape care face activități despre România, dar în altele poate nu. Deci, depinde foarte mult de oportunități. Poate unii copii locuiesc cu familia vorbitoare de limba română sau cu părinți care provin din România. Poate alții au alte circumstanțe.

Așadar, diferă foarte mult provocările. Depinde de situația fiecărui copil, aș spune”, a explicat Denisei Valentina Stîncanu, Programme Lead la EchoVibe HUB și coordonator al voluntarilor tineri.