Cătălina Pîntea, vicepreședinte al Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România, a atras atenția la conferința „HEALTH FORUM: Cum depășim bariera finanțării” asupra întârzierilor tot mai mari la plata medicamentelor compensate și gratuite, avertizând că lipsa de predictibilitate în decontări pune în pericol aprovizionarea cu medicamente și continuitatea serviciilor farmaceutice.
„În momentul de față ne confruntăm cu o întârziere de aproximativ 90 de zile la plata medicamentelor compensate și gratuite. Peste termenul de decontare, dar vorbesc de întârzieri. În momentul de față, medicamentele se decontează la 60 de zile. 60 plus 20, să fim corecți.
Decontarea se face la 60 de zile. Ca să fiu mai clar atunci, vis-a-vis de întârzierile care sunt luna aceasta la decontarea medicamentelor, să nu existe niciun fel de neclaritate:
În momentul de față, situația este în felul următor: în luna iulie, până în prezent, nu am primit niciun leu pentru decontarea medicamentelor. Mai avem de încasat bani din luna martie și aprilie. De asemenea, mai avem de încasat bani și din luna iunie. Mai sunt niște restanțe. Cam aceasta este situația acum. Iar în ceea ce privește situația încasărilor pentru luna august, lucrurile sunt la fel de incerte.
Nu știm, în momentul de față, câți bani vom primi în luna august de la Casa de Asigurări de Sănătate. Tot ce ne dorim este să tragem un semnal de alarmă: avem nevoie de un flux continuu și de decontarea medicamentelor la termen. Orice întârziere poate afecta grav medicamentele și serviciile pe care noi, ca farmacii, le oferim pacienților din România.
Pe lanț sunt afectați și distribuitorii, pentru că, nemaiputând plăti producătorii de medicamente, nu se pot aproviziona cu medicamente pe care să le livreze către farmacii. Cam aceasta este situația.
Nu este o situație apărută anul acesta. Ne confruntăm cu aceste întârzieri la plată de aproximativ 2-3 ani. Așa cum ați spus și dumneavoastră, România a fost atenționată la Bruxelles și suntem într-o procedură de infringement. Cred că acum 2 ani a fost depusă o solicitare pentru aceste întârzieri de plată cu care ne confruntam și atunci.
Tot ce solicităm este, în primul rând, suport și predictibilitate, pentru a putea în continuare furniza medicamente către pacienții din România. Cunoaștem situația, avem discuții și colaborare cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, dar ne-ar ajuta foarte mult, în primul rând, predictibilitatea și plata la termen a serviciilor”, a explicat Cătălina Pîntea, Vicepreședinte Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România.