Profesorul Dumitru Borțun atrage atenția că analfabetismul funcțional nu este o problemă exclusivă a elevilor, ci afectează și mulți adulți.
Deși pot citi un text, aceștia nu îi înțeleg sensul și îl denaturează prin accentuare sau frazare greșită. Cauza, spune el, este un sistem de educație care pregătește elevii doar pentru examene, nu și pentru gândire critică sau exprimare coerentă.
„Nu doar elevii au analfabetism funcțional. Acel analfabetism funcțional este acela care recunoaște literele, cuvintele, le citește, dar nu înțelege sensul lor. Când au zis la Radio București „Aici e Capitala”, păi a zis cineva că e la Brașov? Acolo individul respectiv avea un text, se spunea de ceva timp „Aici București, dăm ora exactă!, iar lui i s-a scris să spună „Aici Capitala”, iar el a spus „Aici e Capitala”. Să nu înțelegi sensul unui text și să-l denaturezi prin accentuare greșită, prin frazare greșită, mie îmi indică faptul că acel om nu are inteligență lingvistică suficient de dezvoltată, de ce? Pentru că nu a făcut ce trebuia la școală, iar cu elevii se întâmplă același lucru, profesorii nu fac ce trebuie.
Profesorii pregătesc într-o cursă nebună elevii pentru performanță, examene, evaluarea națională, bacalureat, dar nu pentru cum gândesc. Dacă ai ajuns la caracterizarea personajului fa-o cu elevii și încearcă să îi înveți să caracterizeze un personaj, să-l caracterizeze pe colegul de bancă, pentru că sunt oameni în toată firea care nu știu să spună mai mult de 3 cuvinte despre prietenul lor sau partenerul de viață”, a explicat profesorul Dumitru Borțun, doctor în filosofie şi profesor universitar.