Europarlamentarul Gheorghe Cârciu a explicat cum contribuie românii din diaspora la bugetul ţării, dar şi ce efecte în economie au avut sumele trimise de ei în ţară. 

„Oficial, Banca Mondială anunţă că românii din diaspora au trimis în România 11 miliarde de euro. Prin bancă! Neoficial, putem estima încă pe atât. Sunt bani care intră în economia ţării. Nu contează cum. Statul beneficiază de ei. Românii de pretutindeni au mărit în fiecare zi punctul de pensie. Trimiţând bani acasă, bunicilor şi părinţilor. 

Fără acest segment al Ministerului Muncii, românii de pretutindeni, pensionarii din România nu aveau cum să trăiască. Mare parte dintre ei. Şi cei care ne aud pot confirma sau infirma”, a declarat Gheorghe Cârciu la DC News TV. 

Youtube video image

DRP, direcţie sau minister? 

Gheorghe Cârciu, europarlamentar PSD, a vorbit despre o măsură controversată aflată în discuție cu privire la soarta Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, care ar putea suferi modificări, în contextul reducerilor de cheltuieli, deși activitatea DRP este foarte eficientă, cu rezultate vizibile în comunitățile de români din străinătate. Europarlamentarul a punctat necesitatea transformării DRP în minister.

„În acest program de guvernare există un punct prin care i se solicită Ministerului Afacerilor Externe să hotărască, în termen de 100 de zile, soarta Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Aș avea o recomandare pentru domnul prim ministru, dar nu știu dacă primește recomandări. Să îi roage, să le ofere un punct de vedere celor de la Ministerul de Externe, despre cum poate fi făcut minister Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Cum îi putem lua în serios pe românii din afara granițelor? Să avem minister! De ce spun acest lucru? Pentru că atunci când te duci într-o țară străină să îi vizitezi pe românii de pretutindeni, te întâlnești cu omologul… În general, nu prea sunt omologi, pentru că țările europene mari nu au așa diasporă cum avem noi. Însă, în calitate de ministru te întâlnești cu alt tip de oameni, oficiali. Românii din afara granițelor, românii de pretutindeni, ar trebui să aibă două ministere, având în vedere că numărăm peste 8 milioane de oameni în întreaga lume, fără comunități istorice. Vorbim despre 33% din populația României”, a declarat europarlamentarul.