Ana Răduleț, fondatoarea Bibliotecii Prichindeilor, a creat o inițiativă privată care pune cărțile în limba română la dispoziția copiilor din diaspora, pornind de la o nevoie personală și extinzându-se rapid datorită sprijinului comunității și al editurilor din România.

„A pornit foarte simplu, dintr-o nevoie personală. La vremea aceea eram mamă de doi, acum sunt mamă de trei. Atunci când fiica mea avea în jur de patru ani, își dorea să citim foarte mult. Ori în Praga nu aveam de unde să cumpărăm cărți în limba română, iar transportul era complicat. Și m-am gândit că ar fi mișto să existe o bibliotecă undeva aici. Am creat eu una.

Inițial m-am gândit că ar fi frumos să avem un fond de carte comun cu ceilalți părinți din comunitate, pe care nu o cunoșteam la vremea respectivă, și să punem mână de la mână cărțile din bibliotecile personale, ca să avem acces la un fond mai larg de carte. Însă lucrurile au evoluat puțin diferit, pentru că odată ce am început să povestesc despre faptul că avem la Praga o bibliotecă, am pus cărțile noastre de acasă într-un catalog online și am fost dispusă să le promovez.

Lucrurile s-au precipitat pentru că am primit sprijin de la edituri din România, de la părinți, iar fondul de carte a crescut foarte mult, schimbând puțin conceptul sau ideea mea inițială.

Conceptul a fost ca un bulgăre de zăpadă care a pornit de la un nivel foarte mic, așa a pornit greu și s-a extins după aceea foarte rapid. Deși la început au fost puțini părinți care au promovat cărți, lucrurile au evoluat datorită lor, pentru că existența unei biblioteci a devenit importantă pentru ei. Și atunci m-am gândit că o să povestesc și în alte locuri despre existența bibliotecii.

M-au întrebat cum să fac să cresc fondul de carte și am început să scriu și editurilor din țară cu această ocazie, iar ele s-au bucurat de asemenea de inițiativă. Semnalez aici parteneriatul nostru constant, care durează mai bine de patru ani, cu editura Arturi. Ei ne-au fost alături de la început și au ținut pasul cu creșterea numerică a bibliotecilor.

Pe măsură ce biblioteca s-a extins și în alte locații, fondul de carte a crescut foarte mult. Am aplicat la un moment dat și la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni pentru a sprijini acest fond de carte. Acum avem peste 12.000 de cărți în toată rețeaua, pornind de la 50 de cărți ale mele de acasă”, a explicat Ana Răduleț, fondatoarea Bibliotecii prichindeilor.