La cea mai recentă ediție a emisiunii Totul despre bani, difuzată pe DC News TV a fost invitat Cătălin Leonte, director general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM S.A. – IFN).

Cu această ocazie, el a vorbit despre cât de importante sunt firmele mici pentru dezvoltarea economiei și, mai specific, cât de mult au contribuit ele la consolidarea economică a României.

„Asta este partea frumoasă a IMM-urilor. Dacă la un moment dat, știu eu, vorbim despre societățile mari, pot fi afectate sectoare de activitate de anumite probleme economice sau de natură socială, tehnologică. Toate lucrurile acestea au influență asupra unei organizații.

Însă, la IMM-uri, în momentul în care vorbești despre foarte multe furnicuțe, care fiecare face altceva, toate formează întregul. Ori întregul este exact ceea ce se întâmplă în momentul de față în economia noastră. Coloana vertebrală a economiei noastre sunt IMM-urile în acest moment și cel mai mare producător al produsului intern brut.

Un IMM poți să-l găsești și în mediul rural, un IMM poți să-l găsești și în centrul Capitalei. IMM-urile sunt prezente peste tot.

Ideea e următoarea: dacă o societate mare, cu zeci de mii de angajați, în momentul în care este afectată de o problemă, știu eu, pe zona de auto, să spunem, sunt probleme mari. Pe când o societate care are 1 sau 10 angajați, mult mai ușor se adaptează.

Dacă vreți o comparație: mult mai greu întorci un vapor mare, un cargo sau un petrolier. Pe când o bărcuță mică sau, știu eu, un schijet întoarce imediat”, spune directorul general al FNGCIMM.

„Se mai poate face o comparație acum, în anul 2025, cu perioada anilor ’90, cu euforia de atunci, cu toți oamenii care încercau să facă mici afaceri?” întreabă gazda emisiunii.

„Aș spune chiar mai degrabă că acum este mai mare impactul, pentru că între timp s-a creat și un exemplu de reușită, de best practice în piață.

Oamenii pot să vadă că oameni care și-au luat destinele în propriile mâini și au dorit să facă lucruri, au reușit și o duc bine sau o duc mai bine decât dacă ar fi rămas angajați, într-o firmă oarecare și să se complacă în a face o activitate care, poate, nu le aducea mari beneficii sub aspectul mulțumirii sufletești”, a mai spus Cătălin Leonte.