Titi Aur, instructor de conducere defensivă şi multiplu campion naţional la raliuri, a explicat ce se întâmplă când încerci o frânare de urgenţă la peste 200 km/h.
„Până la 200 km/h mai e cum mai e. Peste 200 km/h, viteza pare că e în creştere exponenţială. Peste 250, 260, 270 km/h, cu fiecare 10 km/h ai senzaţia că se dublează viteza. E mult mai palpabil. Între 130 km/h şi 150 km/h pare că nu e mare diferenţă. Ei, între 230 km/h şi 250 km/h e diferenţă. Iar între 250 km/h şi 270 km/h e diferenţa şi mai mare.
Din păcate unii testează maşinile pe autostradă, unde pericolul e foarte mare, mai ales că unii îşi asumă să meargă cu viteză foarte mare când alţii sunt pe banda 1. Când eşti singur, e periculos, dar măcar eşti singur. Când îţi asumi să mergi cu astfel de viteze pe banda 2, iar pe banda 1 mai sunt maşini, eşti complet inconştient.
La peste 200 km/h, când pui piciorul pe frână nu se întâmplă nimic. Faci nişte multe zeci, sute de metri, în care parcă maşina nici măcar nu frânează. Abia la un moment dat începe să vină efectul de frânare. Dar cei care fac asta nu ştiu, nu conştientizează, îşi asumă, şi uneori se întâmplă lucruri de groază”, a declarat Titi Aur la DC Conducem.
Iar dovada că astfel de lucruri se întâmplă vine de la Suceava.
Un tânăr de doar 20 de ani s-a ales cu permisul suspendat pentru 120 de zile şi cu o amendă de peste 4.000 de lei, după ce a fost surprins circulând pe un drum judeţean cu aproape 200 km/h, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava.
Potrivit acestora, un echipaj de poliţie rutieră din cadrul Poliţiei municipiului Rădăuţi a surprins un autoturism ce rula pe drumul judeţean DJ 178C, în afara localităţii Frătăuţii Vechi cu viteza de 196 km/h, depăşind astfel cu 106 km/h, limita maximă de viteză admisă pe acel sector de drum.
