În vremuri de criză economică, când accesul la finanțare devine o provocare, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri devine un pilon esențial pentru supraviețuirea firmelor mici.

Cătălin Leonte, directorul general al instituției, explică cum, în lipsa garanțiilor tradiționale, fondul preia riscul de credit, permițând acestor afaceri să obțină finanțări avantajoase și să-și continue activitatea într-un mediu economic incert.

„Ca de fiecare dată în istoria recentă a României, perioadele tulburi și afectate de crize economice au adus un volum crescut de activitate pentru Fondul Național de Garantare. Motivul este simplu: chiar și în vremuri dificile, există societăți comerciale care au nevoie de finanțare.

Rolul garanțiilor acordate de Fondul Național de Garantare este de a facilita accesul firmelor la credite mai avantajoase decât cele obținute prin canalele bancare tradiționale. Practic, fondul oferă garanții acelor companii care nu dispun de colateral suficient. Dacă o firmă mare poate garanta un împrumut prin ipotecarea unor proprietăți, majoritatea companiilor din România – în special IMM-urile – nu dispun de astfel de resurse.

Realitatea este că firmele cu care interacționăm zilnic, cabinete medicale, mici patiserii, ateliere de confecții sau prestatori de diverse servicii, sunt IMM-uri care rareori au un istoric consolidat sau active imobiliare pe care să le folosească drept garanție. Acestea funcționează într-un echilibru fragil și au nevoie de soluții de finanțare accesibile.

Pentru astfel de companii, Fondul Național de Garantare joacă un rol esențial. Instituția intervine într-o ecuație formată din trei părți: firma care are nevoie de finanțare, banca ce oferă creditul și fondul care acordă garanția. Astfel, prin împărțirea riscului de credit cu banca, fondul permite obținerea unui împrumut sau chiar accesul la un credit mai ieftin decât în absența garanției.”, a explicat Cătălin Leonte.